În lupta pentru ocuparea fotoliului de preşedinte, principalii candidaţi au investit circa 4,7 milioane de euro în publicitatea stradală şi cea din mass-media.

Deşi sumele investite în reclama din presa scrisă sunt consistente, marea „bătălie“ s-a dat pe segmentul afişajului stra­dal. Asociaţia Pro Democraţia (APD) a monitorizat componenta out­door a campaniei electorale din 13 oraşe şi din cele şase sectoare ale Capitalei. „În comparaţie cu alegerile precedente, am observat o campanie afectată de criză, în sensul în care cheltuielile monitorizate de noi au fost mai mici. Pe de altă parte, legislaţia în domeniul finanţării partidelor este mult mai bine struc­turată acum decât în 2004. Departe de a fi perfectă, aceasta permite un control mai bun al finanţării decât în urmă cu cinci ani“, spune Irina Bujder, director adjunct APD.

Suspiciuni privind sponsorizări mascate

Asociaţia a estimat cheltuielile făcute de candidaţi pentru afişajul monitorizat în funcţie de preţul pieţei pentru imprimarea materialelor şi de chiria per­cepută de regulă pentru expunerea lor. Astfel, pentru cele 12.012 panouri, afişe şi bannere de diverse tipuri, APD a estimat un cost total de 1,7 mil. euro. „Ceea ce putem observa, chiar dacă avem de-a face cu cheltuieli mai mici, este că doar ce am monitorizat noi (estimăm că max. 15% din ceea ce au afişat şi cheltuit partidele) reprezintă aproape jumătate din ceea ce declară că au primit. Trebuie astfel menţionată lipsa oricărei transparenţe. Partidele nu declară cine sunt furnizorii cu care lucrează, iar acest lucru ne determină să avem foarte multe suspiciuni. Este vorba de posibile «sponsorizări mascate», în care o firmă plăteşte publicitatea în locul partidelor, ocolindu-se astfel declararea unor sume primite ca donaţie, pentru care există pla­foane legale“, a mai spus Irina Bujder. Potrivit estimărilor APD, având în vedere zonele pe care Asociaţia nu le-a monitorizat, totalul cheltuielilor pentru outdoor este de cinci-şase ori mai mare. Cât priveşte internetul, Irina Bujder crede că, deşi ingenioasă şi foarte violentă, campania online are încă un efect mult mai mic decât cea derulată prin mijloace tradiţionale. „Având în vedere însă ponderea importantă, pentru diferenţa dintre candidaţi, a votului din străinătate, trebuie să recunosc că, de această dată, componenta online a cântărit mai mult decât înainte“, a afirmat ea. Cât de eficiente au fost aceste investiţii? „Cu toţi banii cheltuiţi, cred că turul al doilea a fost decis de dezbaterea finală între cei doi candidaţi. În lumea comunicării putem scrie texte senzaţionale şi putem face fotografii minunate, însă produsul este, în cele din urmă, validat de experienţa directă cu consumatorii. Astfel, dezbaterea a pus în lumina reflectoarelor doi oameni cu plusuri şi minusuri, iar oamenii votează oameni şi mai puţin idei“, a conchis Radu Florescu, CEO Saatchi&Saatchi.

Investiţii în publicitate

Pe primul loc se situează candidatul PSD-PC (1,7 mil. euro), urmat de Sorin Oprescu (1,2 mil. euro), Traian Băsescu (1,08 mil. euro) şi Crin Antonescu (684.267 euro).

Notă: în cazul presei scrise, valoarea netă este mult mai redusă, deoarece în cazul de faţă sunt incluse toate reclamele, la rate-card

TRAIAN BĂSESCU

190-44332-19_traianbasescu1_51_evz.jpg

 

 

190-44336-19_basescu_51.jpg

 

 

 

 

 

 

CRIN ANTONESCU

190-44333-19_crinantonescu1_51_evz.jpg

 

 

190-44337-19_crini_51.jpg

 

 

 

 

SORIN OPRESCU

190-44335-19_sorinoprescu_51_libertatea.jpg

 

190-44339-19_oprescu_51.jpg

 

 

 

 

MIRCEA GEOANĂ

190-44334-19_mirceageoana1_51_cc.jpg

 

 

190-44338-19_geoana_51.jpg