Prietenii ministrului Muresan au furat comoara din Insula

Recent, Departamentul de control (DMB) al primului-ministru a scos la iveala dezastrul financiar in care se afla Insula Mare a Brailei. Pentru pagubele de zeci de miliarde lei, vinovata este conducerea MAA, vizat fiind si Ioan Muresan, care a acordat sprijin conducerii IMB, in incheierea unor contracte comerciale dubioase, in urma carora au fost favorizate anumite SRL-uri. In spatele acestor firme se afla acelasi om, Fernando Adrian Enciu. Surse din Ministerul Agriculturii sustin ca acest pers

Recent, Departamentul de control (DMB) al primului-ministru a scos la iveala dezastrul financiar in care se afla Insula Mare a Brailei. Pentru pagubele de zeci de miliarde lei, vinovata este conducerea MAA, vizat fiind si Ioan Muresan, care a acordat sprijin conducerii IMB, in incheierea unor contracte comerciale dubioase, in urma carora au fost favorizate anumite SRL-uri.
In spatele acestor firme se afla acelasi om, Fernando Adrian Enciu. Surse din Ministerul Agriculturii sustin ca acest personaj calca, aproape zilnic, pragul ministrului Ioan Muresan.
Ba mai mult, aceleasi surse ne-au declarat ca Enciu si ministrul agriculturii sunt prieteni la catarama, participand de multe ori, impreuna, la diverse chefuri. Una dintre firmele patronate de Enciu este SC Reen Import Export SRL, societate cu care conducerea IMB incheia des contracte.
Prin livrarea productiei de grau catre SC Reen Import Export SRL, Insula Mare a Brailei a fost prejudiciata cu 47 miliarde lei. Aceasta firma se regaseste si ca intermediar in livrarea de rapita catre o alta societate cu care IMB incheiase un contract de prestari servicii. Societatea intermediara a castigat prin vanzarea marfii, in paguba IMB, intre 22 si 25 de dolari pe tona.
SC Basen Import Export Bucuresti este o alta firma favorizata de conducerea IMB si la care actionar principal este tot amicul ministrului Muresan. Prin contractul de prestari servicii incheiat, firma Basen trebuia sa asigure 30 de combine si 10 incarcatoare frontale la recoltarea productiei de grau, orz si rapita.
Firmele private castiga, societatea de stat pierde
In urma serviciilor prestate, societatii Basen i-au fost asigurate unele facilitati, in defavoarea IMB. Pentru fiecare hectar de rapita sau grau recoltat, in buzunarul firmei Basen s-au dus 350 kg de grau uium, pentru fiecare incarcator frontal se acordau zilnic 1,5 tone grau uium, iar angajatii de la Basen au primit masa, cazare, motorina si un profit de 3%.
Si toate acestea unei firme care a inchiriat doar combinele de la Transchem Finance Trade Corp, combine achizitionate de Regia Autonoma a Imbunatatirilor Funciare, conform Proiectului Agricol Roman si care au intrat in tara cu garantii guvernamentale. Prin inchirierea utilajelor de catre SC Basen Import Export SRL, au fost incalcate prevederile unei hotarari de guvern care spune ca „utilajele agricole si instalatiile pentru irigatii din componenta pachetelor agricole trec in proprietatea deplina a agriculturilor privati individuali sau asociati”. Deci HG nr. 686/1997 nu permite inchirierea utilajelor.
Contractele de prestari servicii, incheiate cu firmele domnului Enciu, poarta semnatura directorului general al IMB, Gheorghe Balan, un alt apropiat al ministrului agriculturii. Gheorghe Balan a fost numit de catre Ioan Muresan, in iunie anul acesta, in functia de director al IMB, desi are doua dosare penale la Inspectoratul General al Politiei.