Oleksei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că liderul Wagner Evgheni Prigojin se bucură de susținerea a cel puțin 14 generali ruși, relatează Rador.
„Sunt mulți comandanți care îl simpatizează pe Wagner (Evgheni Prigojin – n.r.) și nu vor să-l urmeze pe Putin”, a afirmat Danilov în cadrul unui interviu acordat agenției de presă Reuters.
Evgheni Prigojin ar avea susținerea a cel puțin 14 generali ruși
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a adăugat că știe cel puțin 14 generali ruși care l-au sprijinit pe Prigojin.
Reuters a precizat că nu a putut confirma spusele lui Danilov. Jurnaliștii au discutat însă cu ruși care au fost martori la revolta mercenarilor Wagner de la finalul lunii iunie. Oamenii sunt de partea lui Prigojin, au concluzionat aceștia, în special locuitorii orașului rus Bogucear (din regiunea Voronej), situat pe autostrada M-4 în direcția Moscova.
Acolo este staționată o unitate militară rusă, care nu a opus rezistență mercenarilor. Mai mult, majoritatea locuitorilor orașului simpatizează cu rebelii.
„Pe cine altcineva ar trebui să sprijinim? Măcar o persoană demnă căruia nu i-a fost frică”, a spus o femeie, potrivit sursei citate.
Un alt locuitor a spus că grupul Wagner se bucură de un sprijin larg în oraș, mulți dintre mercenari fiind din Bogucear. Acesta a precizat că „toți sunt prieteni”.
Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin a discutat cu Evgheni Prigojin la puțin timp după revolta eșuată
Declarațiile lui Danilov vin după ce Kremlinul a confirmat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Vladimir Putin s-a întâlnit cu Evgheni Progojin și cu comandanții săi. Aceștia ar fi discutat despre revolta eșuată pe care a organizat-o împotriva conducerii armatei.
Întâlnirea a fost raportată pentru prima dată de ziarul francez Liberation, care a declarat că Prigojin s-a întâlnit cu Putin și cu șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, și cu șeful SVR pentru Informații Externe, Serghei Narîșkin.
Întâlnirea, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut loc la 29 iunie, la cinci zile după revolta eșuată, care este considerată drept cea mai serioasă provocare pentru Putin de când a venit la putere, în ultima zi a anului 1999, transmite Reuters.
Peskov a declarat că președintele rus a invitat 35 de persoane la întâlnire, inclusiv pe Prigojin și pe comandanții unităților Wagner, și că întâlnirea a durat trei ore.
Contestare directă a autorităţii președintelui Rusiei
Cu puţin timp în urmă, şi secretarul de stat american Antony Blinken a făcut o serie de aprecieri la adresa lui Evgheni Prigojin.
”Președintele rus Vladimir Putin încearcă în mod clar să-şi croiască drum cu ceva. Dar aceasta a fost o contestare directă a autorităţii sale, o contestare directă a premiselor războiului pe care l-a declanşat”, a declarat marţi şeful diplomaţiei americane.
”Iar eu nu cred că am văzut ultima parte”, a subliniat el. Rebeliunea Wagner este o ”afacere internă” rusă, dar este un ”lucru cu adevărat extraordinar”, a insistat Blinken.
”Au trecut 16 luni de când Rusia se afla la poarta Kievului, capitala Ucrainei. Iar acum, în urmă cu doar două săptămâni, mercenarii creaţi de către Putin însuşi s-au aflat la poarta Moscovei”, a insistat Blinken.