Kirilo Budanov, șeful spionajului din Ucraina, spune, într-un interviu cu jurnalistul Howard Altman pentru revista online „The War Zone”, că FSB are ca obiectiv asasinarea liderului mercenarilor Wagner, în urma rebeliunii de săptămâna trecută.
„Suntem conștienți că FSB a primit ordinul de a-l asasina. Vor reuși să o facă? Vom vedea cu timpul”. Budanov, care conduce Directoratul pentru Informații de Apărare al Ucrainei (GUR), a spus că deznodământul acestui presupus complot al FSB este un „mare semn de întrebare”.
Vor îndrăzni să execute ordinul?
„În orice caz, astfel de încercări de asasinat nu vor fi rapide. Va dura ceva timp pentru a acționa în mod adecvat și pentru a ajunge la situația în care vor fi pregătiți pentru o astfel de operațiune masivă. Dar, din nou, vreau să subliniez că este o întrebare deschisă mare.
Vor reuși să atingă obiectivul? Vor îndrăzni să execute acest ordin?”, mai spune Budanov. Oficialul ucrainean a făcut declarațiile pentru sursa citată prin intermediul unei conferințe video.
De la anunțul lui Prigojin, de sâmbătă, că renunță la rebeliune, Kremlinul nu a mai lansat nicio declarație pe această temă, preferând să pornească o campanie publică agresivă pentru restaurarea autorității dictatorului rus.
Evgheni Prigojin a plecat în Belarus, în exil, imediat după ce a renunțat la tentativa de lovitură de stat, iar gruparea de mercenari pe care o conduce este pe cale să fie absorbită de Armata Rusă.
Imagini din satelit indică refugiul
Scenariul că trupele Wagner s-ar fi refugiat în Belarus, după eșecul revoltei ordonate de șeful grupării, Evgheni Prigojin, capătă tot mai multă consistență. O serie de imagini din satelit par să indice activitate la o bază militară dezafectată.
Într-o imagine din 27 iunie, obținută de BBC Verify și difuzată pentru prima dată de Radio Europa Liberă par să se vadă corturi sau structuri similare.
Într-o imagine anterioară, realizată cu doar o săptămână înainte, câmpurile din incinta complexului militar erau pustii.Imaginea realizată la 27 iunie are o rezoluție scăzută, astfel încât să spunem exact ce a fost construit acolo este dificil, dar este clar că a existat o dezvoltare de la jumătatea lunii iunie, a afirmat pentru Europa Liberă expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov.
Acesta a precizat că ar fi „nerealist” ca trupele wagneriene să fi început să construiască o tabără, având în vedere că a trecut atât de puțin timp de la rebeliune.
Pe de altă parte, Marina Miron, cercetător specializat în armata rusă la Departamentul de Studii de Război de la King’s College din Londra, a declarat că acest lucru este posibil.
„Această Wagner nu este ca o armată în care totul este lent… dacă au reușit să ajungă la jumătatea drumului spre Moscova într-o singură zi, este plauzibil să ne gândim că ar fi putut deja să înceapă să construiască tabere în Belarus”.
Liderul belarus Aleksandr Lukașenko s-a oferit să găzduiască luptătorii Wagner în țara sa, unde se crede că Prigojin a plecat în exil. Mai mult, chiar a vorbit despre o bază militară abandonată, fără a specifica locația.