Prigojin a transmis primul mesaj de la abandonarea revoltei Wagner, menționând că nu l-a vizat pe președintele Vladimir Putin atunci când a declarat că trupele sale vor mărșălui asupra Moscovei.
„Nu am mărșăluit pentru a răsturna conducerea Rusiei. Scopul marșului a fost de a evita distrugerea Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesionale, au comis un număr masiv de erori”, a afirmat Prigojin.
El spune că Wagner regretă că „au fost nevoiți să lovească aviația rusă” și că s-au întors „pentru a evita vărsarea de sânge al soldaților ruși”.
Înaintarea spectaculoasă a Wagner către Moscova, în cursul rebeliunii, sâmbătă, a scos la iveală ”probleme grave de securitate” în Rusia, subliniază el, menționând că „marşul a scos la lumină probleme grave de securitate în ţară”.
Am fost într-un marș pentru a ne demonstra protestul
„Am fost într-un marș pentru a ne demonstra protestul, nu pentru a răsturna guvernul. Peste noapte, am mers 780 de kilometri. Au mai rămas două sute și ceva de kilometri până la Moscova”, a afirmat Prigojin în mesajul audio.
Prigojin a arătat că grupul de mercenari a fost „categoric împotriva deciziei de a închide Wagner la 1 iulie 2023 și de a o încorpora în Ministerul Apărării”. Comandanții au refuzat să accepte cererea de a semna contracte cu Ministerul rus al Apărării, adaugă el. În schimb, el susține că aproximativ 30 dintre oamenii săi „au fost uciși de atacurile rusești”.
Potrivit acestuia, liderul belarus Alexander Lukașenko a jucat un rol în înțelegerea sa cu autoritățile ruse, afirmând că Lukașenko „și-a întins mâna și s-a oferit să găsească modalități prin care Wagner să-și continue activitatea în mod legal” – fără a oferi mai alte detalii.
Prigojin nu a dezvăluit unde se afla
În special, Prigojin nu a dezvăluit unde se afla în mesajul video pe care l-a împărtășit pe Telegram. Ca parte a înțelegerii, Prigojin ar fi fost de acord să meargă în Belarus.
După revolta de la sfârșitul săptămânii trecute, împotriva conducerii militare ruse, Kremlinul a anunțat că președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a ajuns la un acord cu Evgheni Prigojin, acesta din urmă fiind de acord să pună capăt răscoalei și plece în Belarus. În plus, Kremlinul anunţa sâmbătă seara că Evgheni Prigojin pleacă în exil în Belarus, fără să precizeze când anume.