Grupul Wagner, informația momentului

Grupul Wagner, informația momentului. Experții occidentali au păreri diferite privind soarta Grupului Wagner după moartea fondatorului și liderului său. Ei sunt de acord că Rusia va încerca să profite de succesul acestei organizații, în timp ce îi va diminua influența.

„Sincer, cred că acest model de companie militară privată pe care Wagner l-a dezvoltat în ultimii ani, aproape un deceniu, s-a dovedit a fi foarte profitabil pentru Moscova”,  a declarat Catrina Doxsee, director asociat și membru al CSIS Transnational Threats Project pentru Fox News.

„Sunt capabili să folosească aceste entități comerciale cvasi-independente pentru a-și atinge obiectivele geopolitice, în străinătate, la un cost relativ scăzut, iar acest tip negație și lipsă de responsabilitate este un lucru care oferă suficiente beneficii Moscovei”, a adăugat ea.

În opinia sa, ar fi „dificil” sau chiar „ilogic” să renunți la acești oameni.

Este posibil ca Prigojin să fi fost ucis

Așa cum se știe, avionul privat al lui Prigojin s-a prăbușit, săptămâna trecută, în urma unei explozii, iar președintele Vladimir Putin a confirmat că liderul Wagner se număra printre pasagerii uciși.

O serie de experți occidentali sunt, în continuare, sceptici, dar Pentagonul a declarat că evaluarea sa inițială a indicat că „este posibil ca Prigojin să fi fost ucis” și va continua să evalueze situația.

”Nu avem nicio informație care să indice, în acest moment, informațiile din presă, care afirmă că a existat un tip de rachetă sol-aer care a doborât avionul… Credem că informațiile sunt inexacte”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, Generalul Pat Ryderm subliniind că SUA nu vor comenta dacă a fost vorba de un asasinat.

Testele genetice au confirmat decesul lui Prigojin

Ulterior, comisia rusă însărcinată cu investigarea accidentului a confirmat moartea lui Prigojin. Ea susține că testele genetice au arătat că toți cei zece pasageri care se aflau în aeronavă au pierit.

Moartea lui Prigojin ar fi survenit la două luni după ce forțele Wagner, conduse de el, s-au revoltat. Atunci, el susținea că șefii armatei ruse au făcut greșeli după greșeli în războiul din Ucraina.

Prigojin a afirmat că protestul său nu a fost împotriva lui Putin, cu care a avut o relație aparent strânsă, deoarece mercenarii săi au reușit să obțină câteva câștiguri semnificative pentru Rusia, în Ucraina, inclusiv capturarea cu succes a Bakhmut.

La începutul acestui an, părea că succesele înregistrate de mercenarii săi în Ucraina i-au dat imboldul necesar lui Prigojin de a ataca Ministerul rus al Apărării. El a criticat deschis oficialii armatei pentru eșecurile militare.

Succesul Grupului Wagner nu poate fi ignorat. Acesta a promovat interesele Rusiei în alte regiuni. Aici intră și Africa.

Putin s-a bazat atât de mult pe oamenii lui Prigojin, încât i-a permis șefului Wagner să recruteze infractori din închisorile din Rusia. Opinia publică a fost nemulțumită.

Wagner
SURSA FOTO: Dreamstime

Va urma destructurarea Grupului Wagner

Grupul Wagner este vulnerabil acum. Doxsee crede că este posibil ca unele părți ale acestei rețele mai extinse să intre sub control guvernamental sau militar.

„Desigur, când spun rețea, mă refer nu doar la brațul paramilitar… ci și la toate aceste companii de exploatare a resurselor, la operațiunile de informare și de influență la care Wagner a fost conectat, inclusiv la achiziționarea unor posturi media locale”.

Doxsee a sugerat că este posibil ca guvernul sau armata să încerce să destructureze grupul Wagner. S-ar încerca punerea a mai multor oameni la conducere.

Kateryna Stepanenko, șefa Institutului pentru Studiul Războiului, a spus că Wagner nu va mai fi, probabil, „niciodată”  așa cum a fost, nici măcar ca grup cvasi-independent.

„Știm că Ministerul rus al Apărării a desfășurat o campanie de recrutare destul de elaborată, care vizează personalul Wagner și încearcă să-i recruteze în companii militare private afiliate MOD din Rusia…Există, de asemenea, rapoarte despre Kremlin, care ar fi refuzat să plătească forțele Wagner staționate în Belarus”, a spus Stepanenko.

„Per total, înlăturarea lui Prigojin și a celor trei lideri de top ai Grupului Wagner plasează următorul strat de comandanți într-un loc foarte ciudat”, a argumentat ea.