„Din mai 2022 până în mai 2023, statul a achitat 86,262 miliarde de ruble (circa 922 milioane de euro la cursul actual – n. red.) ca plăţi pentru grupul Wagner”, a spus Vladimir Putin în timpul ședinței cu comandanții militari, care a fost transmisă de televiziunea rusă.
Grupul de mercenari Wagner, finanțat în întregime de statul rus
Liderul de la Kremlin a recunoscut faptul că Rusia a finanțat „în întregime” mercenarii conduşi de Evgheni Prigojin, a cărui firmă, Concord, a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 850 de milioane de euro.
„Sper că în cursul acestor operaţiuni nimeni nu a furat nimic, sau ca să zic aşa, n-a furat ‘un pic’. Bineînţeles, vom verifica toate astea”, a mai spus președintele rus.
Potrivit AFP, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Moscova a negat timp de câțiva ani orice legătură cu grupul paramilitar Wagner.
Adevărata influență a grupului Wagner
În același timp, un fost ofițer de informații britanic spune că „Wagner este mult mai mare decât războiul Rusia-Ucraina”. Acesta susține că mercenarii controlează resursele naturale din Siria, Libia, Mozambic, Republica Centrafricană, Mali și Sudan, iar cu ajutorul unor relații, corup liderii țării pentru a spori acoperirea globală a lui Vladimir Putin.
Potrivit britanicului, grupul Wagner funcționează în favoarea lui Putin, însă acționează deseori și independent de guvernul rus, fără a se supune conducerii militare convenționale.
De asemenea, Wagner a recrutat la scară largă condamnați din sistemul penal al Rusiei, printre liderii de rang înalt ai companiei numărându-se și foști membri ai armatei ruse căzuți în dizgrație.
Un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale arată că mercenarii conduși de Evgheni Prigojin sunt foarte activi în Africa unde acționează în interesul Rusiei și investește în campanii de dezinformare. În anul 2015, li s-a confirmat prezența și în Asia, în Siria, în urma identificării unor mercenari printre adversarii uciși.
În 2019, grupul Wagner ar fi fost prezent și în Caracas, capitala Venezuelei, cu scopul de a asigura securitatea președintelui după protestele antiguvernamentale care au avut loc în acel an.
Astfel, acolo au format unități de luptă de elită. Rusia este printre cei mai importanți creditori ai guvernului venezuelean, căruia i-a oferit peste 15 miliarde de euro în ultimii 20 de ani.