Evgheni Prigojin: Ni s-a spus că putem opera în Bahmut după cum considerăm de cuviință

„Ni se promit muniție și arme atât cât avem nevoie pentru a continua acțiunile. Ni s-a spus că putem opera în Bahmut după cum considerăm de cuviință”, a transmis fondatorul și finanțatorul grupării paramilitare Wagner.

Intermediarul în discuțiile dintre Evgheni Prigojin și Ministerul rus al Apărării a fost generalul Serghei Surovikin, pe care Vladimir Putin l-a numit comandant al forțelor de ocupație în războiul din Ucraina, în octombrie.

„Este singura persoană cu stea de general care știe să lupte. Nu există nicio altă persoană inteligentă cu această stea”, a mai spus Prigojin.

Prigojin a anunțat anterior că își va retrage unitățile din Bahmut, din cauză că nu mai au muniție și pentru că au înregistrat un număr mare de pierderi în rândul soldaților săi.

Statul-Major rus este responsabil pentru „zeci de mii de morţi şi răniţi” ruşi în Ucraina, a acuzat vineri, 5 mai, Prigojin, într-un mesaj ce îl viza direct pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.

Prigojin a precizat că cecenii pot lua locurile mercenarilor

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a reacționat și, după ce l-a lăudat pe Prigojin pentru „contribuția sa la eliberarea orașelor din Donbas”, l-a certat că a spus în public nemulțumirile sale privind lipsa muniției. Un apropiat al lui Putin a spus că unitățile cecene sunt pregătite să îi înlocuiască pe mercenarii Wagner, dacă aceștia se retrag din Bahmut.

Prigojin a declarat că va preda pozițiile ocupate de mercenarii săi din Bahmut soldaților ceceni care luptă pentru Rusia, așa-numiții kadîroviți.

În tot acest timp, în Bahmut au loc lupte grele. Ucrainenii au iniţiat mai multe asalturi asupra tranşeelor ocupate de ruşi, pe care au reuşit să-i disloce şi să-i facă să bată în retragere. De cele mai multe ori, atacurile au loc cu sprijinul transportoarelor blindate, care aduc infanteria până aproape de poziţiile inamice.

În tranşee, ambele tabere sunt ajutate de drone care urmăresc acţiunile inamicilor. În mai multe ocazii, ucrainenii au reuşit să elimine soldaţii ruşi care apărau tranşeele din apropierea Drumului Vieţii – singura cale de legătură a trupelor Kievului cu restul țării.

Șeful companiei Wagner reafirma retragerea oamenilor din Bahmut pe 10 mai, imediat după Ziua Victoriei, într-un aparent eşec major pentru Rusia, într-un moment crucial al războiului său din Ucraina.