În acest moment nu se cunoaşte cu exactitate unde se află Prigojin şi mercenarii săi, de la revolta din 23-24 iunie, în care luptători Wagner au ocupat pentru scurt timp oraşul Rostov pe Don din sudul Rusiei şi au mărşăluit către Moscova, transmite sâmbătă Reuters.
Prigojin urma să se mute în Belarus, iar oamenii săi – mulţi dintre aceştia fiind foşti puşcăriaşi care au fost eliberaţi anticipat în schimbul acceptului de a lupta în Ucraina – aveau de ales să se mute împreună cu el în Belarus, să se alăture forţelor armate regulate ale Rusiei sau să plece acasă, potrivit acordului care a pus capăt rebeliunii.
Lukașenko spune că Prigojin e în Rusia
Totuşi, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că Prigojin şi mii de mercenari de-ai săi sunt în continuare în Rusia, ridicând semne de întrebare cu privire la punerea în aplicare a înţelegerii.
Anton Ielizarov, al cărui pseudonim de luptător este Lotus, citat sâmbătă de un canal de pe aplicaţia Telegram, a declarat că luptătorii intră acum în vacanţă până la începutul lui august, la ordinele lui Prigojin, după care se vor muta în Belarus.
„Trebuie să pregătim baze, tabere de antrenament, să ne coordonăm cu autorităţile şi administraţiile locale, să organizăm interacţiuni cu agenţiile de aplicare a legii din Belarus şi să pregătim logistica”, a declarat Ielizarov, citat de canalul „Evgheni Prigojin pe Telegram”. Reuters a anunțat că nu a putut verifica autenticitatea interviului.
Prigojin, comparat cu regele Arthur
Chiar și Evgheni Prigojin a păstrat tăcerea în ultimele două săptămâni, lucru care nu-l caracterizează, notează Reuters. Prigojin nu a mai postat niciun mesaj pe canalul său favorit de Telegram – Evgheni Prigojin Press Service – unde a apărat revolta mercenarilor săi, din 26 iunie.
Ielizarov a mai declarat că nu au existat încercări din partea forţelor de securitate ale Rusiei de „a lovi” în luptătorii Wagner după revoltă.
Întrebat despre atacurile recente asupra lui Prigojin din partea presei de stat din Rusia, Ielizarov a declarat că reprezintă o încercare a establishment-ului militar rus de a strica relaţiile dintre şeful mercenarilor şi luptătorii săi.
Încercarea va eşua, a adăugat Ielizarov, pentru că însuşi Prigojin a creat şi a modelat luptătorii Wagner „atunci când statul nu avea nevoie de noi”. Ielizarov l-a comparat pe Prigojin şi oamenii săi cu miticul rege Arthur şi ai săi Cavaleri ai Mesei Rotunde.