Nu există dovezi că ar fi mort

Contrar informațiilor recente despre dizolvarea Grupului Wagner și presupusa moarte a liderului său, Evgheni Prigojin, șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat că aceste informații nu sunt adevărate și că existența Grupului Wagner nu poate fi negată.

Într-un interviu pentru Financial Times, Budanov a respins cu fermitate zvonurile privind dizolvarea Grupului Wagner, subliniind că acesta își păstrează activitatea.

„Wagner există”, a declarat oficialul ucrainean, contrazicând astfel rapoartele anterioare care sugerau că grupul paramilitar ar fi fost desființat.

Budanov a comentat informația despre presupusa moarte a lui Evgheni Prigojin. Liderul Grupului Wagner a decedat într-un accident de avion în august 2023. Despre acest subiect, el a declarat că:

  • nu poate trage concluzii rapide
  • nu există dovezi concrete privind moartea sau supraviețuirea lui Prigojin

Chiar dacă Kremlinul a negat implicarea în accident și a afirmat că testele ADN au confirmat moartea liderului grupului, trupul său nu a fost prezentat public.

„Nu spun că nu e mort sau că e mort. Spun că nu există dovezi că ar fi mort”, a subliniat Budanov, subliniind ambiguitatea situației.

Evgheni Prigojin
SURSA FOTO: Facebook

Kremlinul a ordonat „atrocități” în Ucraina

Un bărbat care pretinde că este un fost colonel rus și fost membru al grupului paramilitar Wagner, care a luptat în Ucraina și care a dezertat între timp, a declarat că a fost martor la crime de război și la răpiri de copii.

Igor Salikov, care spune că a servit în armata rusă și în Grupul Wagner (finanțat de Kremlin) timp de 25 de ani, a fost în Olanda pentru a depune mărturie despre presupusele crime de război comise de Moscova în timpul războiului său împotriva Ucrainei în fața Curții Penale Internaționale (CPI).

„Am fost martor la atrocități împotriva civililor”, a declarat bărbatul în vârstă de 60 de ani în timpul unui interviu, adăugând că a văzut prizonieri de război maltratați și executați și copii răpiți.

„Am văzut oameni din serviciile secrete care au dus un număr mare de copii fără părinți peste graniță în Belarus”, a spus Salikov.

Salikov a declarat că cei care au săvârșit aceste presupuse crime de război au făcut-o la ordinul:

  • Ministerului rus al Apărării
  • direct al biroului președintelui Vladimir Putin

Potrivit politico.com, aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent. Totuși, declarațiile sunt coroborate cu numeroase rapoarte privind presupusele crime de război ale Rusiei în Ucraina.

Mandat de arestare pe numele lui Putin

În martie 2023, CPI a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui Putin. Mandatul a fost pentru transferul forțat de copii în Rusia după invazia Kremlinului în Ucraina.

În paralel, Kievul și câțiva dintre aliații săi occidentali au făcut presiuni pentru înființarea unui tribunal care să investigheze „crima de agresiune” comisă în timpul războiului.

Salikov a declarat că a fugit din forțele rusești după ce a refuzat ordinul de a executa civili. Acum, el vrea să raporteze ceea ce a văzut la CPI pentru că și-a „pierdut încrederea în cauza rusă”.

El a spus că a fost în Ucraina când forțele Kremlinului au invadat regiunea Donbas, în estul țării, în 2014. Acesta spune că și atunci a văzut abuzuri similare.