Același guvern care a pornit un război în Ucraina pe motiv că NATO este prea aproape de granițele sale, a permis ca șeful Grupării Wagner să doboare elicoptere militare ale Rusiei și, potrivit presei de stat, să ucidă mai mulți soldați, după care l-a lăsat să înceapă o nouă viață în Belarus. Va scăpa așa ușor Evgheni Prigojin după rebeliunea pornită împotriva Moscovei?
Spectacolul haotic a spulberat piedestalul lui Putin
Greu de imaginat că fostul vânzător de cârnați, de unde și porecla de ”Bucătarul lui Putin”, va scăpa nevătămat, după ce l-a umilit pe liderul rus, în timp ce întreaga lume asista la spectacolul haotic al rebeliunii armate a lui Prigojin și la ușurința cu care el și mercenarii săi păreau că vor prelua controlul la Rostov. Un spectacol care a spulberat imaginea atent cultivată, de lider puternic, a lui Vladimir Putin. La câteva ore după ce Putin a promis că va lua măsuri „brutale” împotriva organizatorilor puciului, aceștia au renunțat. Și într-o altă lovitură pentru Putin, locuitorii din Rostov au fost filmați aplaudându-i pe luptătorii Grupului Wagner și strângându-le mâinile.
Poate că acesta a fost un factor important în decizia de a-l lăsa pe Prigojin să iasă din scenă. În plus, criticile sale frecvente la adresa conducerii militare a țării i-au adus laude pentru „onestitatea” sa în rândul rușilor care până la acest război habar n-aveau cine este.
O sursă anonimă, apropiată de Statul Major General al Forțelor Armate Ruse, a fost citată spunând publicației ruse independente iStories că Putin ar fi ordonat serviciilor de securitate să-l „lichideze” pe Prigojin pentru a evita angajarea în bătălii sângeroase în orașele din Rusia.
„Putin nu avea nevoie de un schimb de focuri, așa că sarcina principală era să-l elimine pe Prigojin și să rupă coloana vertebrală a Grupului Wagner, promițând amnistia mercenarilor pentru această rușine”, a spus sursa.
Decât martir, mai bine liber să plece
Nu este clar dacă serviciile de securitate au făcut vreo încercare de a-l elimina pe Prigojin, dar, așa cum se știe, în cele din urmă i s-a permis să plece. Este posibil ca Moscova să fi conștientizat că Prigojin va fi transformat într-un martir. Mai mulți ofițeri ruși intervievați de Moscow Times au afirmat că majoritatea soldaților ruși nu este dispusă să înfrunte mercenarii din Grupul Wagner pentru a apăra orașele de o preluare.
„Nimeni nu va muri pentru Moscova. Toată lumea înțelege că nu este vorba despre protejarea de un inamic, ci despre lupte interne murdare. Nu are sens să mori pentru asta”, ar fi afirmat un ofițer, scrie The Daily Beast.
”Instrumentul” lui Iuri Kovalciuk
Dar Prigojin pare să beneficieze și de sprijinul unor personaje puternice, cum ar fi miliardarul Iuri Kovalciuk, un prieten apropiat al lui Putin, considerat una dintre cele mai influente figuri din Rusia. Site- ul independent Meduza a citat o sursă apropiată Kremlinului, în noiembrie anul trecut, care l-a descris Prigojin drept un „instrument” al lui Iuri Kovalciuk și al fratelui său, Mihail. Se spune că frații Kovalciuk au colaborat cu Prigojin pentru lansarea unei mișcări politice „patriotice” și „anti-elitiste” care ar putea deveni în cele din urmă un partid. De asemenea, se spune că Prigojin s-a întâlnit cu CEO-ul Rosneft, Igor Sechin, în martie anul trecut, iar șeful Wagner ar fi plecat cu promsiunea ca aliatul lui Putin să-i sponsorizeze unele dintre proiecte. Nu este clar ce va face exact în Belarus sau cât timp va rămâne acolo.