Mario Draghi a avut o discuție telefonică cu Angela Merkel înaintea summitului extraordinar al șefilor de stat și de guvern din UE, programat pentru joi și vineri, în care a vorbit despre coordonarea răspunsului european la pandemie, în special în ceea ce privește producția și distribuirea vaccinurilor.

După contactele primului-ministru la G7, aceasta este prima discuție bilaterală a lui Draghi cu un lider de prim-plan de pe scena internațională. Palatul Chigi definește convorbirea telefonică drept „un prim contact preliminar” pentru a favoriza un „exercițiu comun” de gestionare a pandemiei de către cele 27 de state membre. Dar faptul că primul apel telefonic a fost cu liderul de la Berlin nu este cu siguranță un fapt secundar și nici întâmplător, relatează AGI.

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) reia legăturile cu cancelarul german, care nu s-a întrerupt niciodată de-a lungul anilor, o înțelegere care a fost consolidată de-a lungul timpului și care a marcat istoria Uniunii Europene. Draghi și Merkel în diferență de roluri, dar cu aceeași sensibilitate politică și abilități de conducere, au jucat la aceeași masă, sprijinindu-se adesea atât asupra crizei din Grecia, cât și în decizia Frankfurtului pentru lansarea „quantitative easing”, planul de  achiziționare a titlurilor de stat din partea băncilor pentru a injecta bani în economia europeană și pentru a finanța astfel criza datoriilor suverane.

Rezultatul final al bazooka, pe care BCE a reușit să-l obțină pentru a salva moneda unică și construcția europeană, de fapt, a fost construit în jurul sprijinului reciproc pe care președintele de atunci al BCE și cancelarul și l-au acordat reciproc pentru a depăși opunerile de rezistență ale „șoimilor” de la Berlin, ministrul de Finanțe Wolfgang Schaeuble și guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann.

Draghi și Merkel, ar putea accelera răspunsul european pe frontul distribuirii vaccinurilor

„Relația specială” dintre fostul președinte al Eurotower și cancelarul german s-a pus în mișcare și împotriva lui Trump: protecționismul Washingtonului, foarte temut de Berlin, a fost de mai multe ori în vizorul lui Draghi. Fostul președinte american a acuzat BCE că a făcut din euro o monedă mincinoasă, iar Draghi a răspuns răspicat: „noi nu manipulăm moneda”.

După ce a lucrat din greu pentru a pune în siguranță moneda euro și Uniunea Europeană în ultimii ani, provocarea de această dată este lupta împotriva pandemiei: Draghi și Merkel, cu „relația lor specială”, ar putea accelera răspunsul comun european pe frontul distribuirii, dar și al producției vaccinurilor, după întârzierile din ultimele săptămâni și erorile de la Bruxelles, admise chiar de Comisia UE.

Surse de presă informează asupra posibilității creării unor sinergii industriale în diferitele țări europene pentru producția vaccinului, pentru a favoriza o distribuire mai rapidă și pentru a depăși furtuna pandemică care a aruncat Uniunea Europeană în cea mai gravă recesiune din istoria sa. Joi și vineri, premierul Draghi și cancelarul Merkel se vor întâlni (virtual) la Bruxelles, împreună cu ceilalți lideri. Iar de la Draghi și Merkel, UE se așteaptă la un moment de cotitură care să o poată scoate dintr-o nouă criză.