Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și-a dat demisia

Suedia

SURSA FOTO: Dreamstime

În urma scrutinului parlamentar din Suedia care a avut loc pe 11 septembrie, prim-ministrul social-democrat Magdalena Andersson și-a înaintat demisia din funcție în urma înfrângerii partidului său.

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a recunoscut miercuri seară înfrângerea stângii şi victoria blocului de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta în alegerile parlamentare de duminică, după numărarea aproape în totalitate a voturilor exprimate în acest scrutin foarte strâns.

Lidera social-democraților şi-a anunţat, prin intermediul unei conferințe de presă, demisia. Aceasta urmează să fie înaintată în mod oficial joi, transmite Reuters.

Alte zeci de mii de voturi s-au numărat abia miercuri, apoi au fost validate rezultatele finale

Blocul format din trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) şi partidul de extremă-dreapta Democraţii Suediei (SD) are „o mică majoritate, dar cu toate acestea o majoritate”, a declarat Magdalena Andersson.

„Voi cere, prin urmare, mâine (joi) să fiu eliberată din atribuţiile mele de prim-ministru şi responsabilitatea pentru ce va urma va fi încredinţată preşedintelui parlamentului’, a adăugat prim-ministrul.

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive după numărarea voturilor în peste 99% din secţii, blocul condus de conservatorul Ulf Kristersson va obţine 176 de mandate, faţă de 173 ale blocului de stânga al Magdalenei Andersson.

Alegerile de duminică au fost atât de strânse în Suedia, încât a fost nevoie să se aştepte numărarea câtorva zeci de mii de voturi miercuri pentru validarea rezultatelor complete.

Cine sunt Democrații Suediei

Partidul Democrații Suediei își are rădăcinile în mișcarea neo-nazistă din anii 1980 și se opune imigrației. Liderul partidului Jimmie Åkesson a modelat imaginea acestuia în ultimii zece ani, timp în care o parte din politicile grupării au devenit mai puțin radicale.

Democrații au reușit să devină al doilea cel mai susținut partid din țară. Însuși Åkesson a lucrat asupra imaginii sale publice, încercând să apară ca un bărbat oarecare în fața electoratului, nu un intelectual.

Prioritatea politică a Democraților este să închidă ușile în fața imigranților, negându-le azilul politic chiar și pe motive de discriminare religioasă ori pe baza orientării sexuale.

Relația cu NATO ȘI UE

Sub conducerea Magdalenei Andersson, Suedia a început procesul de aderare la NATO, una dintre problemele politice majore din următorii ani. De asemenea, Suedia va căpăta președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de jumătate de an în ianuarie 2023, poziție care le va permite să stabilească un set de priorități politice, economice și sociale pentru Uniunea Europeană.

Partidul lui Åkesson s-a opus inițial intenției țării de aderare la NATO, dar s-a răzgândit și a susținut mișcarea cu condiția ca și Finlanda să facă același lucru.