Lucrările la primul tunel de autostradă din România, aproape de finalizare
Lucrările la primul tunel de autostradă din România, situat pe tronsonul Tigveni – Curtea de Argeș al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, se apropie de finalizare, a anunțat Sorin Grindeanu.
„Autostrada Sibiu Pitești A1 – primul tunel, aproape de finalizare”, a postat ministrul pe TikTok.
@sorin.grindeanu7 Tunelul de pe Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti (Tigveni-Curtea de Argeș)@CNAIR SA #fyp #viral #romania🇷🇴 #infrastructure
Tunelul, cu o lungime de 1,35 kilometri, marchează o premieră importantă pentru infrastructura rutieră din România.
Dintr-un total de 2.692 de metri care trebuie excavați pentru ambele galerii ale tunelului, mai rămân de finalizat doar câteva sute de metri.
„Constructorul austriac (Porr Construct) este mobilizat foarte bine în şantier şi a ajuns deja la un stadiu fizic de 60%, deşi termenul contractual de finalizare este 2027.
Lucrările la tunelul în lungime de 1.350 m sunt avansate, iar în această primăvară se va realiza străpungerea la prima din cele două galerii.
Sunt şanse reale ca la finalul anului 2025 să putem circula în regim de autostradă, între Tigveni şi Bucureşti, pe mai mult de 140 km”, a transmis și Cristian Pistol, directorul CNAIR.
Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a confirmat aceste informații într-o postare pe Facebook privind vizita pe șantier.
În ce stadiu se află lucrările
Potrivit acestuia, stadiul lucrărilor este:
La Tunelul Daniela, se continuă turnarea betonului final pentru structura de rezistență, folosindu-se un sistem hidraulic special de cofraj. Până în prezent, a fost finalizată structura de rezistență pe primii 200 de metri ai tunelului, care include:
- 15 tronsoane de câte 12,5 metri fiecare
- 2 tronsoane scurte (unul la capăt și unul la joncțiune)
De asemenea, au fost realizate următoarele lucrări:
- Hidroizolația pe o lungime de 450 de metri
- Armarea structurii de rezistență pe o lungime de 375 de metri.
Irinel Ionel Scrioșteanu a precizat, totodată, că mai sunt de realizat 532 de metri de săpătură din totalul de 2.692 de metri pentru ambele fire ale tunelului.
De asemenea, lucrările de armare, cofrare și turnare a banchetelor laterale ale Tunelului Daniela au ajuns la o lungime de 670 de metri.
Potrivit estimărilor, în prima parte a lunii martie, Tunelul Daniela va fi străpuns spre Sibiu, iar Tunelul Alina ar urma să fie finalizat la sfârșitul lunii aprilie.
Lucrările la structurile existente pe acest lot sunt în plină desfășurare și se află în diferite stadii de execuție. Acestea includ lucrări de armare, cofrare și betonare a elevațiilor, construcția grinzilor de rezemare, turnarea plăcilor de suprabetonare, montarea grinzilor și predalelor prefabricate, precum și lucrări de sudură a tablierului metalic.
De asemenea, continuă lucrările de consolidare, incluzând execuția saltelelor antierozionale, construirea aripilor din gabioane și umpluturile cu balast în spatele culeelor.
Lucrările se desfășoară pe întreg amplasamentul șantierului. Proiectul avansează conform planului, iar progresul fizic este înainte față de graficul inițial, cu un termen estimat de finalizare în 2027.