De mai bine de zece zile, practic, toate plăţile băncii au fost suspendate, conturile bancare şi ATM-urile au fost blocate, astfel încât nu poţi obţine niciun eurocent.
Din noiembrie 2011, instituţia e condusă de doi comisari speciali trimişi de banca centrală a Italiei (Bank of Italy): Giuseppe Bonsignore și Raffaele Lener.
Un poliţist din Milano, client al băncii, spune că nu a reuşit să-şi plătească lucrările service la maşina sa din această cauză. El declară că are doar 20 EURO în buzunar, şi situaţia nu este deloc îmbucurătoare pentru că salariul îl primeşte în contul deschis la BNI.
Firma de brokeraj financiar Consultinvest Sim, cu sediul în Modena, a declarat deja că a preluat controlul activităţilor BNI şi încearcă să o salveze.
Totuşi, întârzie unda verde de la Banca Italiei pentru achiziţia BNI de către compania condusă de Maurizio Vitolo. Când va veni aceasta? Greu de spus.
Inconvenientele deponenţilor sunt multiple: ei nu pot retrage bani şi nici nu pot plăti. Trebuie spus totuşi că ponderea conturi de acest tip, cu ATM-uri şi plăţi directe, este destul de mică. 90% din conturile active ale BNI sunt conturi curente cu costuri zero, folosite pentru titluri de trezorerie, obligaţiuni, acţiuni, titluri prin care cash-ul e plasat sub formă de investiţie.
Spre deosebire de conturile bancare, sumele investite în titluri de valoare, acţiuni sau obligaţiuni nu sunt îngheţate şi sunt accesibile pentru clieţii băncii.
Rămân îngheţaţi banii din depozite. Clienţii se plâng pentru că nu au fost avertizaţi şi au descoperit noutate când au vrut să aibă acces la contul lor, în bancă, la ATM sau pe internet. Acţiunile sunt de asemenea protejate, în limita a 103.000 euro, prin intermediul unui fond de credit curent interbancar, care aparţine BNI.
Presa italiană anunţă că pentru clienţii conturilor de brokeraj (cele prin care deţin obligaţiuni, titluri de trezorerie sau acţiuni) accesul nu a fost blocat, iar aceştia pot să-şi transfere deţinerile către altă bancă.
Plăţile sunt suspendate pentru o lună de zile, dar legea prevede posibilitatea extinderii perioadei cu alte 60 de zile, după care este declanşată lichidarea.
Precedentul BER – Trei luni de aşteptare
Un exemplu faimos este ce s-a petrecut cu fosta Banco Emiliano Romagnolo (BER). În decembrie 2010, aproximativ 1.200 de conturi au fost îngheţate în contextul în care banca se confrunta cu falimentul. Intesa Sanpaolo a declarat la scurt timp că încearcă să preia BER.
Pentru a îmbunătăţi operaţiunile,totuşi, clienţii băncii bologneze a trebuit să aştepte trei luni, până în 7 martie 2011, pentru a avea acces la conturile lor.
Riscul corralito
În Spania se află unele dintre cele mai vulnerabile bănci europene. Cuvântul corralito n-are nevoie de traducere pentru spanioli. Ei ştiu că înseamnă îngheţarea parţială a conturilor bancare, măsură luată în Argentina, acum un deceniu, pentru a face faţă ieşirilor masive de bani din sistem. Asta îl face atât de cumplit.
O asemenea poveste n-ar trebui să se întâmple într-o ţară solventă, aşa cum este Spania. Dar cum spectrul ieşirii din zona euro a Greciei bântuie Europa, băncile spaniole au un motiv serios de îngrijorare. Iar autorităţile ţării au fost nevoite să nege public riscul unui corralito. Nervii sunt întinşi la limită. Acţiunile Bankia, o bancă parţial naţionalizată, au variat enorm după ştirile, mai târziu infirmate, cum că oamenii s-ar fi înghesuit să-şi scoată banii depuşi la cea de-a patra mare bancă locală. „Eu muncesc de la vârsta de 13 ani şi dacă-mi ia cineva banii sunt în stare să fac moarte de om“, a spus un client al Bankia, care l-a abordat pe stradă pe ministrul bugetului, Cristobal Montoro. La rândul său, vicepremierul Soraya Saenz Santamaria a făcut apel public pentru „responsabilitate“. Mulţi l-au blestemat pe Paul Krugman, câştigător al premiului Nobel pentru economie, deşi acesta nu a făcut nimic altceva decât să spună că o prăbuşire a zonei euro ar putea însemna introducerea unui fel de corralito în Spania.