Împrumutul realizat de Banca Centrală Europene la mijlocul acestei săptămâni a fost o adevărată bulă de oxigen pentru cea mai veche bancă din lume. Mai precis, Banca Monte dei Paschi di Siena a împrumutat nu mai puțin de 10 miliarde de euro, mai mult chiar decât UniCredit, care a luat 7,5 miliarde euro. UniCredit Group este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cele mai mari din Europa.

"În Siena, Monte dei Paschi nu este o bancă. Este banca", spune, pentru WSJ, Angelo Riccaboni, rectorul Universității din Siena, regiunea în care activează banca înființată de familia Medici.

Monte dei Paschi este cel mai mare angajator din Siena și este responsabilă de 60% din creditele locuitorilor și micilor antreprenori din zonă, care o cunosc sub denumirea de "Babbo Monte," sau "Daddy Bank".

Până în 2008, banca a fost foarte profitabilă, iar fundația a cunoscut o perioadă de prosperitate.

În martie 2009, Monte dei Paschi a cerut ajutor de la statul italian și a suferit o infuzie de capital de 1,9 miliarde de euro, pentru care s-a decis o dobândă anuală de 160 de milioane de euro pe an.