În sistemul bancar islamic, perceperea dobânzilor este interzisă, însă posesorii titlurilor au dreptul să primească o parte din veniturile generate de activele pe care emisiunea respectivă le-a finanţat.

Kuveyt Turk (KT) Bank nu va percepe dobânzi pentru fondurile pe care le împrumută dar dacă achiziţionează, de exemplu, o proprietate, o poate vinde ulterior la un preţ mai ridicat. De asemenea banca acceptă plata în rate.

Ugurlu Soylu, director general manager al KT Bank, susţine că modelul băncilor islamice riscurile sunt distribuite în mod egal şi de aceea un colaps al sistemului bancar este mai puţin probabil.

KT Bank este o subsidiară a KT Katilim Bankasi din Turcia,şi operează ca un grup de servicii financiare în oraşul german Mannheim de cinci ani. Anul acesta, KT a primit licenţa bancară de la Autoritatea de supervizare bancară din Germania (BaFin).

Şi alte state sunt interesate de sistemul bancar islamic. Anul trecut, Trezoreria britanică a plasat obligaţiuni obligaţiuni islamice (sukuk) în valoare de 200 de milioane de lire sterline (aproximativ 250 milioane de euro), cu scadenţa la 5 ani. De asemenea, Luxemburg şi Africa de Sud au vândut în 2014 obligaţiuni sukuk, intrând pe o piaţă globală care va ajunge la 2.600 miliarde de dolari până în 2017, conform estimărilor PricewaterhouseCoopers.

AGERPRES