În România ar putea debuta curând Click and Buy, singura platformă de e-commerce care permite efectuarea de plăţi prin orice metodă, dar oferă şi finanţare clienţilor.

Banca Naţională a României a primit, în data de 2 noiembrie 2009,  o notificare de la compa­nia Click and Buy, care solicită aprobarea de a desfăşura activităţi în România. Compania este singura din lume care oferă posibilitatea efectuării de tranzacţii online folosind orice metodă de plată, de la carduri de debit şi de credit până la transferuri bancare, conturi prepaid sau chiar plăţi prin telefon şi credite acordate clienţilor. Utilizatorilor li se pun la dispoziţie aproximativ 50 de sisteme de plată active în toată lumea.

În plus, datorită contractelor încheiate cu mai multe bănci din Europa, clienţii companiei pot obţine împrumuturi şi de la alte instituţii, în special carduri de credit. Click and Buy a încheiat parteneriate cu mai mult de 14.000 de comercianţi din întreaga lume şi acoperă, practic, toată gama de produse, de la alimente şi îmbrăcăminte la automobile sau opere de artă.

Cu sediul în Marea Britanie, compania are statut de bancă şi este înregistrată ca atare la Banca Centrală Europeană. Activităţile înregistrate în notificarea trimisă la BNR acoperă toate ariile specifice unei instituţii de credit, de la atragerea de depozite la acordarea de credite de consum şi ipotecare. De  altfel, activitatea ei poate fi asemănată celei conduse de o instituţie de credit, în contextul în care permite constituirea unui anumit tip de cont curent, acordând şi finanţări.

De  asemenea, Click and Buy oferă servicii diferenţiate pentru clienţi persoane fizice şi pentru companii, exect ca în cazul băncilor.

Acţionari de top şi peste 12 milioane de clienţi

Click and Buy este prezentă în majoritatea ţărilor din Europa Occidentală, dar şi în Statele Unite ale Americii. În prezent, are peste 12 milioane de clienţi şi, potrivit propriilor sale raportări, înregistrează săptămânal câteva mii de conturi noi.

România ar fi singura ţară din Europa emergentă, cu excepţia Rusiei, în care Click and Buy şi-ar oferi serviciile. Compania, care are 250 de angajaţi recrutaţi din 40 de ţări, este prezentă deja în Austria, Belgia, Anglia, Franţa, Italia, Olanda, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, intenţionând să se dezvolte şi în America de Sud, acolo unde se aşteaptă să atragă până la 10 milioane de clienţi.

Printre acţionarii săi se numără şi nume mari din domeniul bancar şi din cel al telefoniei. Recent, Deutsche Telekom a achiziţionat o participaţie de 10% la Click and Buy, suma rezultată urmând a fi investită pentru dezvoltare în zona Asiei şi a Americii Latine. Mai deţin participaţii Raiffeisen Zentralbank Osterreich şi Swisscom.

Zeci de metode de plată, inclusiv credite

Ceea ce particularizează activitatea Click and Buy este gama extrem de variată a metodelor de plată pe care le pune la dispoziţie. Practic, pentru tranzacţii poate fi folosită, în condiţii de maximă siguranţă, orice metodă existentă în lume. De la carduri bancare de orice tip până la transferuri directe sau plăţi prin intermediul facturii la telefon, compania acceptă orice. În plus, Click and Buy oferă şi posibilitatea constituirii unei forme de cont curent (pre-paid) sau a contractării unui credit (eWallet), ceea ce o apropie de activităţile specifice băncilor. De asemenea, sistemul este accesibil atât companiilor, cât şi clienţilor persoane fizice. Taxa pentru tranzacţiile efectuate de persoanele fizice este de 2,9% din valoarea contractului plus 0,35 dolari per  tran­zacţie. În plus, compania percepe o taxă de înregistrare de 19,5 dolari, dar şi o taxă lunară de administrare a contului de încă 19,5 dolari. Pentru fiecare tranzacţie anulată, Click and Buy mai ia 6 dolari.

Pentru clien­ţii persoane juridice (comercianţi) sunt disponibile ser­vicii care includ întocmirea unor statistici accesibile în timp real, cuprinzând nu doar totalitatea tranzacţiilor efectuate de client, ci şi modele demografice, tipologii ale cumpărăturilor.  Tranzac­ţiile se pot face folosind mai mult de 120 de monede din întrega lume, de la dolar, euro şi yen până la pesos argentinian sau won sud-coreean. În cazul în care clienţii companii optează pentru acest serviciu, Click and Buy oferă şi servicii de management al tranzacţiilor.

2,9% din valoarea tranzacţiei plus 0,35 dolari este comisionul pe care Click and Buy îl aplică la fiecare operaţiune efectuată de clienţii persoane fizice

Şi ei vor în România

Deutsche Bank este un alt nume im­portant al finanţelor mondiale care a trmis o notificare către BNR anul acesta, pe data de 10 august. De altfel, gigantul german activa deja în România, însă doar printr-un birou cu funcţiuni mai degrabă de marketing. Deutsche nu face însă un secret din faptul că doreşte să se dezvolte pe piaţa noastră, mai ales că a fost implicată în posibila preluare a filialei locale a RBS. Până în prezent, Deutsche Bank a acordat în România fi­nanţări de câteva sute de milioane de euro, în principal pentru proiecte imobiliare.

Hewlett Packard International Bank a trimis notificarea încă din luna iulie. Membră a cunoscutului grup cu activităţi în domeniul componentelor hardware, in­stituţia funcţionează pe principiul unei bănci de investiţii. Principala sa activitate este realizarea de tranzacţii şi achiziţii cu precădere în domeniul în care s-a specializat grupul. De asemenea, Hewlett Packard In­ternational Bank are activităţi de consultanţă în afaceri. Banca nu se ocupă cu atragerea de depozite de la clienţi persoane fizice sau cu finanţarea acestora.