Energy Dome, prima baterie cu CO2 care ar putea stoca excesul de energie din surse regenerabile

Energy Dome, prima baterie CO2 pentru stocarea de lungă durată a energiei. Aceasta s-ar putea dovedi o alternativă mai ieftină și mai ecologică la bateriile cu litiu-ion. Energiile regenerabile, cum ar fi eolianul și solarul, sunt curate și ieftine – dar adesea imprevizibile. De aceea, s-au investit timp și bani în soluțiile de stocare a energiei, care trebuie să funcționeze chiar și atunci când vântul nu bate sau soarele nu strălucește.

În timp ce bateriile litiu-ion au beneficiat de cele mai multe investiții, există o soluție care ar putea fi mai ieftină și mai ecologică. În mod paradoxal, întregul sistem este alimentat de aceeași moleculă cu care, de fapt, trebuie să lupte – dioxidul de carbon. Sistemul pe care un start-up italian l-a implementat pe insula Sardinia a fost conceput pentru ca bateria uriașă să poată fi integrată și la centralele eoliene și solare și să poată stoca energia produsă pe timpul zilei pentru a putea fi folosită seara.

CO2 este stocat într-o cupolă gigantică

Se numește baterie cu CO2, iar modul în care funcționează este relativ simplu. CO2 este stocat într-o cupolă gigantică. La încărcare, sistemul trage gazul din dom, îl comprimă într-un lichid și îl stochează în rezervoare mari din oțel carbon. Procesul de compresie produce căldură care este stocată în „cărămizi” de oțel și cuarțit pentru utilizare ulterioară, potrivit NewScientist.

Când este nevoie de energie, dioxidul de carbon lichid este încălzit folosind cărămizile fierbinți, transformându-l rapid înapoi într-un gaz, care umple domul. În drumul său înapoi spre dom, totuși, gazul învârte o turbină, producând electricitate.

Și ce se înâmplă cu tot acel CO2 pentru a umple acel dom? Este un sistem cu buclă închisă, așa că trebuie injectat gaz în dom o singură dată pe întreaga durată de viață de 30 de ani a bateriei. Astfel, ajută la lansarea de energii regenerabile care pot reduce total emisiile de gaz.

„Jumătate din costul baterie litiu-ion”

Creație startup-ului italian Energy Dome, bateria se bazează pe tehnologiile existente de stocare a energiei cu aer comprimat și aer lichid. Dar utilizarea CO2 aduce câteva avantaje distincte. Dioxidul de carbon pur este mult mai dens decât aerul, ceea ce înseamnă că se poate stoca aceeași cantitate de energie într-un spațiu mult mai mic. De până la zece ori mai mic decât aerul comprimat.

În timp ce stocarea energiei din aer lichid este mai eficientă în spațiu decât CO2 sau aerul comprimat, acesta trebuie răcit la aproape -200 de grade Celsius pentru a obține rezultatele dorite. Acest lucru necesită multă energie, ceea ce reduce eficiența. Este motivul pentru care stocarea energiei lichide a aerului s-a luptat cu alte tehnologii de stocare în ceea ce privește costurile.

Bill Gates și Banca Europeană de Investiții s-au angajat să ajute Energy Dome

Accesibilitatea este exact locul în care bateriile cu CO2 excelează. Sunt construite folosind oțel, dioxid de carbon și apă. Restul componentelor – cum ar fi țevile, compresoarele și turbinele – pot fi achiziționate de la raft. Potrivit Energy Dome, sistemul său poate produce energie electrică la jumătate din prețul bateriilor litiu-ion.

Bill Gates și Banca Europeană de Investiții s-au angajat să asigurea suma de 60 de milioane de euro pentru a ajuta Energy Dome să construiască prima sa fabrică la scară comercială pe insula Sardinia, Italia. Acest lucru se adaugă la finanțarea de 80 de milioane de euro pe care startup-ul le-a avut deja.

Bateria cu CO2 va stoca aproximativ 20 MW de energie regenerabilă, furnizată de fermele solare și eoliene din apropiere. Energy Dome a construit deja o uzină demonstrativă pe insulă. Instalația, mai mică, de 2,5 MW, funcționează în prezent și transmite energie către rețea.