Persoanele care cumpără locuinţe cu garanţii de stat nu vor avea dreptul să întrăineze în niciun mod casa timp de 5 ani. Mai mult, valoarea garanţiei acordată de stat va depinde de suma rezultată din raportul de evaluare al locuinţei.
Noile reguli vor fi introduse prin modificarea legislaţiei în vigoare privind derularea programului „Prima Casă”, au declarat, joi, agenţiei Mediafax, surse ministeriale.
Potrivit acestora, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care derulează programul, va fi autorizat să evalueze modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat şi să efectueze realocări, în funcţie de gradul de utilizare, cel puţin trimestrial, şi nu la „intervale regulate” de trei luni, cum prevede legislaţia actuală.
Unele bănci n-au fost interesate de program
„S-a constatat că unele bănci, deşi au semnat convenţia cu statul, fie nu au transmis solicitări de garantare, fie numărul celor transmise a fost extrem de redus, în timp ce alte bănci erau aproape de epuizarea plafonului alocat, dar nu puteau primi noi garanţii decât la intervale de câte 3 luni”, au arătat sursele.
În acelaşi timp, în cartea funciară aferentă locuinţei achiziţionate prin intermediul programului va fi înscrisă interdicţia de înstrăinare a casei pe o perioadă de cinci ani. În cazul achiziţiei unei locuinţe care urmează să fie construită, persoana care solicită garanţia statului va depune la bancă doar antecontractul de vânzare-cumpărare a casei, nu şi contractul de construcţie.
Garanţia statului va ţine cont de evaluare
Prin modificarea legislaţiei va fi clarificat şi modul de calcul al garanţiei acordate în cadrul programului.
Astfel, va fi stabilit că pentru „Prima Casă” poate fi acordat un credit care acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpărare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare, dacă preţul de achiziţie este mai mare de 60.000 euro.
De ce nu era bine
Legislaţia actuală defineşte finanţarea garantată prin creditul de maximum 60.000 euro sau echivalentul în lei.
„Din practica de până acum a acordării garanţiilor de stat au rezultat unele dificultăţi în aplicarea prevederilor referitoare la finanţarea garantată, din cauza unor diferenţe între modul de calcul al garanţiei având la bază valoarea de evaluare, folosită de stat, şi modul de calcul al finanţării bazat pe valoarea de achiziţie, folosit de bănci. Se ajungea la situaţii în care beneficiarul ar primi o garanţie mai mică decât finanţarea, dacă valoarea evaluată este mai mică decât preţul vânzării, sau ar primi o garanţie mai mare decât finanţarea, dacă valoarea rezultată din evaluare este mai mare decât preţul vânzării”, au arătat sursele.
Din această cauză, va fi propusă o formulă de determinare a valorii garanţiei în concordanţă cu cea rezultată din raportul de evaluare şi cu valoarea maximă admisă de lege, de 60.000 euro, care să acopere toate situaţiile şi să fie în concordanţă şi cu normele interne ale băncilor, care prevăd că instituţiile de credit nu pot finanţa mai mult de 95% din valoarea evaluată a unei locuinţe.
Avantajele programnului
Programul „Prima Casă” prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în acest an.
Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
440 de milioane de euro, garanţii acordate în acest an
Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul „Prima Casă” şi a redistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.
La începutul lunii noiembrie, Guvernul anunţa că, din plafonul total, au fost acordate garanţii de stat în sumă de 328 milioane euro, care ar urma să urce până la sfârşitul anului la 420-440 milioane euro.
550 de milioane de euro, rezervaţi pentru anul viitor
Surse ministeriale au declarat, săptămâna trecută, agenţiei Mediafax, că Guvernul va reloca pentru finanţarea în 2010 a programului „Prima Casă” garanţii de 550 milioane euro, reprezentând mai mult de jumătate din plafonul stabilit pentru acest an, iar bugetul total ar urma să fie completat ulterior, posibil tot până la plafonul din 2009, de un miliard euro.
SURSA:Mediafax