Oficialii Ministerului Finanţelor invitaţi la conferinţa „Piaţa Imobiliară în 2017“, organizată de Capital, săptămâna trecută, au dat asigurări dezvoltatorilor că Programul Prima Casă va continua să ofere acelaşi volum de garanţii şi în acest an, iar, la nevoie, ar putea fi suplimentat. Însă, treptat, statul vrea să lase loc băncilor să înlocuiască această variantă de creditare cu garanţia statului cu oferte proprii.
„Anul acesta plafonul de garanții este de 2,5 miliarde de lei. Acesta va scădea treptat, conform strategiei aprobate de Guvern. Nivelul de expunere a statului pe garanții acordate prin program a ajuns la aproape 4 miliarde de euro, respectiv circa 2% din PIB“, a declarat Enache Jiru, secretar de stat MFP, la conferinţa Capital. Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, consideră că sunt mai multe variante avantajoase care susţin creditarea populaţiei pentru cumpărări de locuinţe. Oferta „Casa Mea“, ca alternativă venită din sectorul bancar la “Prima Casă“, este răspunsul băncilor la iniţiativa guvernului lansată în perioada de criză. „Este o variantă avantajoasă de creditare. Avansul este de 15%, iar valoarea imobilului poate ajunge până la 100.000 de euro, mult peste pragul de 65.000 de euro impus de Prima Casă. Este un semnal pozitiv că băncile vin cu iniţiative şi oferte care să concureze programul guvernamental“, a explicat Adrian Vasilescu la conferinţa Capital.
Potrivit acestuia, în România este un deficit de un milion de locuinţe, cum reiese din anchetele de piaţă. Întrebarea este dacă există finanţare pentru construcţia lor, dar şi dacă cumpărătorii au bonitate pentru accesarea împrumuturilor. „Venitul mediu al unei gospodării este de 3.000 de lei în România. Din acești bani, 87% sunt cheltuiţi, restul se economiseşte. Pentru investiţii apetitul e foarte jos, cheltuielile nu depăşesc 0,1% din totalul veniturilor unei gospodării medii. Trebuie să mișcăm lucrurile, inclusiv stimulând creşterile salariale. Dar nici nu putem să acoperim PIB-ul cu salarii. Bătălia trebuie să se dea pentru calitate și productivitate. În această țară trebuie să ne batem pentru lucruri bine făcute, o altă cale pentru creşteri salariale nu există“, a adăugat Vasilescu.
TVA 0% așteaptă avizul CE
Măsura aşteptată de constructori şi anunţată inclusiv în programul de guvernare al PSD, prin care TVA scade la 0% la achiziţia de locuinţe, rămâne sub semnul întrebării.
„Acum așteptăm un răspuns de la Comisia Europeană pentru că, teoretic, nu putem avea mai mult de două cote reduse de TVA. Astăzi avem deja 19% și 5%. Facem lobby și explicăm importanța unei astfel de decizii, mai ales că nu suntem singura țară din Europa care ar obține o astfel de derogare. Guvernul vrea să susțină dezvoltarea pieței imobiliare“, a declarat Ionuț Mișa, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Potrivit acestuia, răspunsul ar trebui să vină în 90 de zile.
„Am văzut aici că există o legătură a pieței imobiliare chiar și cu piața IT. Există multe inițiative legislative pentru susținerea domeniilor de cercetare – dezvoltare. Ieri, în comisie, s-a aprobat ca salariile personalului implicat într-un proiect de cercetare să fie scutite de impozit. Sperăm că astfel vom dezvolta zona de cercetare și chiar că vom genera venituri mai mari care, ulterior, pot dezvolta și zona imobiliară“, a adăugat oficialul MFP.