Dupa scaderi lunare repetate, iunie a adus prima crestere de preturi pe piata rezidentiala. Aceasta va fi însa si ultima, spun majoritatea analistilor, anticipând stagnarea preturilor si a vânzarilor. Speranta proprietarilor se muta în 2010.

Apartamentele vechi cu doua camere scoase la vânzare în luna august, în Capitala, au un pret mediu mai mic cu circa 3% fata de luna iulie. Pentru astfel de locuinte, pretul mediu a ajuns la 73.428 de euro, fata de 75.700 de euro ceruti de proprietari în urma cu o luna.

Scaderea de preturi, fireasca în contextul crizei (cu circa 40%, fata de vârful din 2007-2008), a pierdut recent din viteza din cauza a doi factori. Proprietarii s-au repliat, iar numarul de locuinte scoase la vânzare s-a redus cu 30%, determinând astfel o usoara echilibrare a ofertei cu cererea. Al doilea element este reprezentat de lansarea programului Prima Casa, al carui singur efect a fost cresterea preturilor pentru locuintele vechi, pe baze emotionale. Doar 1.200 de dosare de credit au fost aprobate pâna la finele lunii trecute, cifra care într-o economie normala nu poate modifica semnificativ comportamentul pietei.

Prima Casa a tras frâna ieftinirilor în iunie

175-36751-capital_23.jpg„Preturile apartamentelor vechi care se vindeau cu 45.000 euro au crescut automat la 60.000 de euro, adica la suma garantata de stat“, spune Robert Teodorescu, seful departamentului rezidential în cadrul consultantului imobiliar Regatta. Scumpirea s-a manifestat diferit, în functie de amplasament, dotari si de oras. Constanta este orasul unde ieftinirea a fost de doar 6%-10% fata de Bucuresti, Cluj-Napoca sau Iasi, cu pro­cente de peste 30%. Potrivit indicelui BREI, al Colliers International, dupa cresterea din iunie, în lunile urmatoare piata a stagnat. Analistii mizeaza pe acelasi comportament pâna la sfârsitul anului. „Indiferent ca vorbim de pre­turile locuintelor vechi sau noi, incluse sau nu în Prima Casa, nu vom mai asista la cresteri pâna la sfârsitul anului“, completeaza Teodorescu.

În ceea ce priveste apartamentele noi, acestea s-au ieftinit de la începutul anului cu 15%, iar pentru urmatoarele sase luni situatia nu se va schimba. „Tendinta de scadere, în raport cu 2007-2008, se va face simtita pâna în prima parte a anului 2010, dar nu va avea ritmul de pâna acum. Cel mai probabil, începând cu a doua parte a anului viitor, se va trece la o usoara crestere a vânzarilor“, sustine George Ivan, senior consultant al departamentului rezidential DTZ Echinox.

2010, înca în ceata

Continuarea caderii economice, dar si estimarea unei rate a somajului în jurul a 10%, nu nu lasa loc de mari asteptari pentru jucatorii din piata. Evolutiile din ultimele trei luni, desi încurcate de programul Prima Casa, au aratat o scadere lenta a preturilor, de 3%-5%, procente normale pentru o piata pe cale de asezare.

„În urmatoarele sase luni, piata va fi caracterizata de stagnare. Nu trebuie sa uitam ca este un an electoral“, continua Teodorescu. Astfel, de la un pret cerut în prezent de 1.154 euro/mp pentru apartamentele vechi si de 1.647 euro/mp pentru cele noi, loc de scadere mai este.Ideea e sustinuta si de unii dezvoltatori, care deja vând la preturi mai reduse. „Cred ca, acum, un pret de circa 1.000 euro/mp pentru apartamentele noi este suportabil“, spune David Flusberg, presedintele companiei de dezvoltare imobiliara Adama. Momentan, media apartamente vechi/noi din piata este de 1.326 euro/mp si continua sa scada.

175-36749-23_robertteodorescu_36.jpgPreturile locuintelor noi sau vechi, cu Prima Casa sau nu, nu vor mai creste anul acesta.
Robert Teodorescu, Regatta

175-36750-23_g_60x40.jpgStagnare

Dupa cresterea din iunie si stagnarea din iulie-august, analistii considera ca preturile apartamentelor vechi nu vor mai creste pâna la sfârsitul anului.