După scăderi lunare repetate, iunie a adus prima creştere de preţuri pe piaţa rezidenţială. Aceasta va fi însă şi ultima, spun majoritatea analiştilor, anticipând stagnarea preţurilor şi a vânzărilor. Speranţa proprietarilor se mută în 2010.

Apartamentele vechi cu două camere scoase la vânzare în luna august, în Capitală, au un preţ mediu mai mic cu circa 3% faţă de luna iulie. Pentru astfel de locuinţe, preţul mediu a ajuns la 73.428 de euro, faţă de 75.700 de euro ceruţi de proprietari în urmă cu o lună.

Scăderea de preţuri, firească în contextul crizei (cu circa 40%, faţă de vârful din 2007-2008), a pierdut recent din viteză din cauza a doi factori. Proprietarii s-au repliat, iar numărul de locuinţe scoase la vânzare s-a redus cu 30%, determinând astfel o uşoară echilibrare a ofertei cu cererea. Al doilea element este reprezentat de lansarea programului Prima Casă, al cărui singur efect a fost creşterea preţurilor pentru locuinţele vechi, pe baze emoţionale. Doar 1.200 de dosare de credit au fost aprobate până la finele lunii trecute, cifră care într-o economie normală nu poate modifica semnificativ comportamentul pieţei.

Prima Casă a tras frâna ieftinirilor în iunie

„Preţurile apartamentelor vechi care se vindeau cu 45.000 euro au crescut automat la 60.000 de euro, adică la suma garantată de stat“, spune Robert Teodorescu, şeful departamentului rezidenţial în cadrul consultantului imobiliar Regatta. Scumpirea s-a manifestat diferit, în funcţie de amplasament, dotări şi de oraş. Constanţa este oraşul unde ieftinirea a fost de doar 6%-10% faţă de Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi, cu pro­cente de peste 30%. Potrivit indicelui BREI, al Colliers International, după creşterea din iunie, în lunile următoare piaţa a stagnat. Analiştii mizează pe acelaşi comportament până la sfârşitul anului. „Indiferent că vorbim de pre­ţurile locuinţelor vechi sau noi, incluse sau nu în Prima Casă, nu vom mai asista la creşteri până la sfârşitul anului“, completează Teodorescu.

Scăderi pe linie
Preţurile apartamentelor din provincie au scăzut în mod diferit. În Constanţa cu doar 6%, în vreme ce în Iaşi sau Ploieşti, cu 20%-25%.
  Preţ 2008 Preţ 2009
Constanţa 74.000 euro 69.000 euro
Timişoara 69.800 euro 62.300 euro
Ploieşti 67.800 euro 55.500 euro
Iaşi 65.400 euro 51.883 euro
Arad 57.000 euro 42.166 euro

În ceea ce priveşte apartamentele noi, acestea s-au ieftinit de la începutul anului cu 15%, iar pentru următoarele şase luni situaţia nu se va schimba. „Tendinţa de scădere, în raport cu 2007-2008, se va face simţită până în prima parte a anului 2010, dar nu va avea ritmul de până acum. Cel mai probabil, începând cu a doua parte a anului viitor, se va trece la o uşoară creştere a vânzărilor“, susţine George Ivan, senior consultant al departamentului rezidenţial DTZ Echinox.

2010, încă în ceaţă

Continuarea căderii economice, dar şi estimarea unei rate a şomajului în jurul a 10%, nu nu lasă loc de mari aşteptări pentru jucătorii din piaţă. Evoluţiile din ultimele trei luni, deşi încurcate de programul Prima Casă, au arătat o scădere lentă a preţurilor, de 3%-5%, procente normale pentru o piaţă pe cale de aşezare.

„În următoarele şase luni, piaţa va fi caracterizată de stagnare. Nu trebuie să uităm că este un an electoral“, continuă Teodorescu. Astfel, de la un preţ cerut în prezent de 1.154 euro/mp pentru apartamentele vechi şi de 1.647 euro/mp pentru cele noi, loc de scădere mai este.Ideea e susţinută şi de unii dezvoltatori, care deja vând la preţuri mai reduse. „Cred că, acum, un preţ de circa 1.000 euro/mp pentru apartamentele noi este suportabil“, spune David Flusberg, preşedintele companiei de dezvoltare imobiliară Adama. Momentan, media apartamente vechi/noi din piaţă este de 1.326 euro/mp şi continuă să scadă.