„Prima Casă” a tras preţul locuinţelor înspre valoarea de 60.000 de euro

Programul guvernamental „Prima Casă“ a provocat o polarizare a preţurilor situate în zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat, respectiv 60.000 de euro, se arată în cea mai recentă analiză a companiei de evaluare Darian. Preţul locuinţelor vechi din principalele oraşe ale ţării au scăzut în medie cu 23%, iar al celor noi cu 17%, în primele şase luni ale anului, principalele motive fiind reducerea costurilor de construcţie şi cele cu for

Programul guvernamental „Prima Casă“ a provocat o polarizare a preţurilor situate în zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat, respectiv 60.000 de euro, se arată în cea mai recentă analiză a companiei de evaluare Darian.

Preţul locuinţelor vechi din principalele oraşe ale ţării au scăzut în medie cu 23%, iar al celor noi cu 17%, în primele şase luni ale anului, principalele motive fiind reducerea costurilor de construcţie şi cele cu forţa de muncă.

„Considerăm că o uşoară echilibrare a preţurilor prin programele anti-criză declanşate de Guvern nu va fi de durată. Programul Prima Casă a provocat deja o polarizare a preţurilor din zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat (60.000 euro). Proprietăţi scoase la vânzare cu preţuri de 54-58.000 de euro au înregistrat o ajustare rapidă în sus odată cu anunţarea demarării acestui program, în timp ce efectul invers, de scădere a preţurilor până în această zonă se înregistrează preponderent la dezvoltatorii presaţi din punct de vedere financiar“, susţin autorii studiului.
 
Consultanţii Darian menţionează însă că pe termen lung, valorile proprietăţilor vor trebui să urmeze trendul economic general, iar semnalele din acest sector nu sunt cele mai favorabile.

În studiu este evidenţiat faptul că în aproape toate oraşele preţul apartamentelor vechi a scăzut mai mult decât al celor noi, o excepţie fiind Baia Mare, unde situaţia este inversată. La apartamentele noi s-a înregistrat o scădere a preţurilor de 35%, faţă de doar 25% în cazul celor vechi.

În Bucureşti, situaţia este asemănătoare cu cea din provincie, preţurile apartamentelor scăzând cu 33% pe segmentul vechi şi cu 25% pe cel nou, faţă de valorile înregistrate în semestrul anterior, respectiv finalul anului 2008.

Într-o ţară de proprietari, cererea este încă crescută

Consultanţii Darian consideră că România rămâne un stat cu statistici paradoxale. Deşi peste 80% dintre români deţin proprietăţi imobiliare, cererea pentru locuinţe se menţine la valori crescute.

„Explicaţii se pot găsi în migraţia accelerată dinspre rural înspre urban – cei care deţin deja o proprietate la ţară se mută la oraş, unde locuinţele sunt mai scumpe-, în factorul cultural specific al nevoii de a fi proprietarul spaţiului în care locuieşti, în slaba educaţie a populaţiei în domeniul investiţiilor imobiliare”, se menţionează în studiu.

Conform Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, în perioada ianuarie – mai 2009 au fost înregistrate 134.496 de tranzacţii imobiliare, în scădere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, când au fost înregistrate 209.409.

Cererea pentru locuinţe a rămas totuşi crescută, iar scăderea preţurilor ca urmare a lipsei de cerere a survenit întârziat, abia după o perioadă în care dezvoltatorii au renunţat la speranţa unei reveniri spectaculoase.

„Deprecierea preţului locuinţelor a fost forţată şi de cazurile în care dezvoltatorii au fost la rândul lor presaţi de dobânzile şi ratele bancare aferente creditelor contractate pentru construcţia imobilelor aflate acum la vânzare pe o piaţă lipsită aproape complet de cerere solvabilă“, subliniază autorii studiului.