Programul „Prima Casă” a intrat într-un nou blocaj, determinat de numărul din ce în ce mai mare al dosarelor respinse de către Fondul de Garantare şi de creşterea perioadei de aprobare a acestor dosare.Cele două părţi care intermediază procesul de creditare în Programul „Prima Casă” - Fondul de Garantare şi băncile partenere - se acuză reciproc, mai mult sau mai puţin voalat, pentru problemele semnalate de beneficiari.Pe de o parte, Fondul de Ga
Programul „Prima Casă” a intrat într-un nou blocaj, determinat de numărul din ce în ce mai mare al dosarelor respinse de către Fondul de Garantare şi de creşterea perioadei de aprobare a acestor dosare.
Cele două părţi care intermediază procesul de creditare în Programul „Prima Casă” – Fondul de Garantare şi băncile partenere – se acuză reciproc, mai mult sau mai puţin voalat, pentru problemele semnalate de beneficiari.
Pe de o parte, Fondul de Garantrare susţine că pentru depăşirea termenelor de prelucrare a dosarelor sunt de vină băncile, care nu întocmesc corect documentaţia trimisă spre aprobare. De cealaltă parte, băncile spun că de vină este Fondul, care nu are suficient personal. În plus, băncile mai aduc în discuţie şi problema procedurilor care nu ar fi tocmai clare.
Pentru a debloca situaţia, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi cei ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) vor avea astăzi o întâlnire în care se vor pune cărţile pe faţă.
„Am stabilit cu domnul Aurel Şaramet (preşedintele Fondului de Garantare, n.r.) să organizăm o întâlnire între colegii din sistemul bancar şi reprezentanţi ai Fondului să vedem cum procedăm în continuare. Ei dau vina pe bănci, dar şi noi putem spune că e vina Fondului. Cred că cel mai important este să stăm la masă şi să vedem cum rezolvăm”, a declarat, aseară, pentru capital.ro Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
„Trebuie să evităm întoarcerea dosarului de la Fond”
În principiu, două ar fi soluţiile care ar putea fi avute în vedere în cadrul acestor discuţii, respectiv o mărire a schemei de personal a Fondului, coroborată cu o definire mai clară a structurii dosarului de creditare.
„Probabil că ar mai trebui angajaţi oameni. Poate că ar trebui să gândim o structură unitară a dosarului, astfel încât toate băncile să trimită dosarul în aceeaşi formă ca să evităm întoarcerea lui de la Fond”, a explicat pentru capital.ro preşedintele ARB.
Potrivit unei analize realizate de către capital.ro, în momentul de faţă, procesul achiziţionării unei locuinte prin programul „Prima casă” durează minimum 35-40 de zile, de la primul pas până la înscrierea imobilului în cartea funciară, dar poate depăşi chiar 70-75 de zile.
DETALII:
Citiţi şi Cele 15 etape ale achiziţionării unei locuinţe prin programul „Prima Casă”
Citiţi şi Prima casă după două luni: 1200 de dosare aprobate