Guvernul a stabilit modificările la Programul Prima Casă. Două noutăţi figurează în noile reglementări: garanţia va fi împărţită 50-50% între stat şi bancă, iar cei care au o locuinţă de până la 50 mp pot accesa programul.
„Am stabilit modificările la Prima Casă astfel încât programul merge mai departe cu două modifiări importante. Prima are în vedere că de acum garanţia va fi împărţită 50-50% între stat şi bancă, iar prin aceasta avem posibilitatea de a dubla numărul beneficiarilor. A doua modificare va permite să intre în program şi cei care au o locuinţă până în 50 mp”, a spus premierul Emil Boc, în timpul şedinţei de Guvern de miercuri.
El a precizat că restul condiţiilor vor rămâne neschimbate. „Avansul va fi tot de 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobânzilor va fi ca şi până acum, valoarea garanţei rămâne neschimbată. În plus, se poate realiza transfer de portofoliu de garanţii între bănci”, a precizat Boc.
Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a participa la program după sistemul primul venit, primul servit, a mai arătat premierul.
UPDATE: Proprietarii de locuinţe sub 50 mp pot intra în program
Executivul a decis să permită intrarea în program şi a celor care deţin deja o locuinţă, dar cu condiţia ca aceasta să aibă sub 50 mp.
În Guvern s-a discutat iniţial să se permită accesul numai celor care au o locuinţă mică şi vârsta de sub 35 ani, dar în final s-a decis să nu se mai stabilească o condiţie de vârstă, lăsând tuturor celor cu o locuinţă de sub 50 mp posibilitatea de a aplica pentru Prima Casă.
UPDATE 2: Guvernul nu a putut suplimenta garanţiile şi a preferat să împartă riscul cu băncile
În urmă cu o săptămână, premierul spunea că Guvernul a propus băncilor să împartă cu statul în proporţie de 50% riscurile pentru creditele acordate prin programul Prima Casă, astfel încât totalul plafonului acordat în cele trei ediţii ale programului, de 1,5 miliarde de euro, să se dubleze, astfel încât însă 1,5 miliarde de euro – garanţii de stat să fie disponibile în program.
Boc a arătat că Executivul nu poate suplimenta plafonul de garanţii, în condiţiile în care statul suportă 100% din riscuri, pentru că Guvernul urmăreşte să ofere garanţii de stat întreprinderilor mici şi mijlocii.
În urma modificării programului, contractele în derulare nu se vor modifica, însă băncile vor prelua de la stat jumătate din ipotecile pe locuinţele achiziţionate în program.