Noul manager al Impact Developer & Contractor, dezvoltator cu un portofoliu de 2.800 de locuinţe finalizate, este de părere că statul ar fi trebuit să se inspire de la australieni când a decis să implementeze programul „Prima Casă“.
„În Australia se oferă nişte subvenţii pentru cumpărătorii aflaţi la prima casă. Părinţii mei au primit această subvenţie. Poţi să îţi cumperi orice casă şi de 1 mil. euro şi primeşti de la stat 20.000 de dolari cadou, sumă fixă. Banii nu sunt daţi fizic, ci sunt deduşi dintr-un impozit pe profit sau un TVA. La noi statul garantează 50% din sumă. Dacă s-ar adopta modelul australian s-ar vinde de două ori mai multe locuinţe. Problema oamenilor este că nu au bani de avans, dacă guvernul ar asigura această parte ar dubla volumul“, consideră Ştefan Gheorghiu, directorul general al companiei.
Potrivit acestuia, încheierea programului nu va avea un efect devastator pentru Impact, deoarece numai 20% din vânzări vin din „Prima Casă“. Totuşi, Gheorghiu consideră că Guvernul ar fi trebuit să se consulte cu mediul privat şi cu experţi internaţionali cu privire la implementarea programului.
„Costă Guvernul o grămadă de bani. E într-adevăr de impact social, dar dacă nu ştii cum să îl structurezi, interesează-te. Nu a inventat România, programul acesta“, spune şeful Impact.
Noua Casă din 2013
Noul Guvern Ponta analizează posibilitatea transformării programului „Prima Casă“ din punct de vedere al destinaţiei creditelor acordate cu garanţia statului, conform programului de guvernare 2013-2016.
La capitolul IMM şi Mediu de Afaceri al programului de guvernare se precizează că „proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi“.
Posibilele modificări survin tot la presiunea mediului privat, dar şi a băncilor şi a Fondului de Garantare, potrivit Irinei Constantinescu, director în cadrul FNGCIMM.
În acest an au fost acordate 25.800 de garanţii în valoare de 485 mil. euro, ceea ce înseamnă că au fost accesate credite de 970 mil. euro. În noiembrie şi decembrie, ritmul de primire a dosarelor la Fondul de Garantare s-a situat la circa 100 pe zi.
În cadrul programului „Prima Casă“ s-au acordat până acum 80.250 de credite cu 50% garanţia statului, valoarea medie a creditului fiind de 39.200 euro. Astfel, valoarea totală a creditelor este de aproximativ 3,145 miliarde euro.
Citiți și