Ritmul greoi al programului „Prima Casă” a determinat apariţia unor produse concurente din partea unor bănci. După ING, ultima pe listă este Banca Italo Romena, care a lansat un produs destinat achiziţionării primei locuinţe de către tinerii căsătoriţi. Asemănarea cu „Prima casă” constă în faptul că produsul oferit de Banca Italo Romena se adresează celor care nu au mai deţinut o locuinţă şi corelarea dobânzii de evoluţia EURIBOR la 3 luni.

Principala diferenţă dintre „Prima Casă” şi produsul Băncii Italo Romena ţine de eliminarea avansului, banca finanţând în proporţie de 100% achiziţionarea imobilului.  Criteriile de eligibilitate pentru a putea aplica la acest produs sunt următoarele:
– vârsta între 23 şi 35 de ani;
– să nu mai fi deţinut o locuinţă în proprietate;
– venit minim net 300 de euro.

De asemenea, trebuie reţinut că banca acceptă un grad maxim de îndatorare de 50%, perioada maximă pe care se acordă creditul fiind de 30 de ani.

Dobânda este calculată în funcţie de EURIBOR la 3 luni, incluzând, de asemenea, o marjă de 4% pentru creditele de până la 20 de ani şi de 4,5% pentru cele între 20 şi 30 de ani.

Cheltuieli adiţionale

Ca orice produs bancar, şi cel al Băncii Italo Romena include unele cheltuieli adiţionale care trebuie luate în calcul. „Percem un cominion de analiză a dosarului de 1,75% din suma acordată pentru creditele până la 20 de ani şi de 2,25% din suma acordată pentru creditele între 20 şi 30 de ani”, a declarat pentru capital.ro Cătălin Raicu, consilier credite în cadrul băncii Italo Romena.

Se adaugă, de asemenea, un comision anual de administrare de 0,75%, care se aplică la sold. În plus, trebuie luată în calcul valoarea asigurării imobilului, care trebuie să corespundă cu valoarea raportului de evaluare, precum şi asigurarea de viaţă, care este echivalentă cu valoarea creditului. Evaluarea imobilului se face de către evaluatorul băncii, împrumutul acordat de către bancă fiind cel mult egal cu valoarea raportului de evaluare.

ING, prima breşă în „Prima Casă”

Prima instituţie bancară care a concurat programul „Prima Casă” a fost ING, care iniţial se înscrisese în acest program. Ulterior, fără a da explicaţii, a anunţat că se retrage, oferind, totodată, un produs alternativ dar oarecum asemnător. Singura diferenţă, dar destul de importantă, o constituie avansul de 25%.

„Nu am intenţionat să producem probleme de imagine Fondului de Garantare prin retragerea noastră. Pur şi simplu aceasta a fost decizia noastră, determinată de considerente strict financiare”, a declarat pentru capital.ro directorul general al ING, Mişu Negriţoiu.

Motivele retragerii din program au fost detaliate de către directorul general adjunct al ING Bank România. Albert Roggermans. „Erau unele elemente care făceau dificilă pentru noi derularea acestui program. Garanţia acordată nu era un element suficient ci, dimpotrivă, un element care ne complica oarecum, necesitând pierderea de timp şi care ne crea o mulţime de probleme”, a spus oficialul băncii.