Profesorii, medicii şi poliţiştii de la sat vor avea locuinţă de serviciu de cel puţin 100 mp după ce Guvernul a aprobat programul „Zece case pentru specialişti”.

Autorităţile publice locale vor putea solicita finanţare de la Ministrul Dezvoltării Regionale pentru a construi zece case pentru specialiştii din comună. „Printr-o HG am aprobat programul Renaşterea Satului Românesc prin care profesorii, cadrele medicale şi poliţiştii care lucrează în mediul rural vor beneficia de locuinţe în localitatea unde lucrează”,  a spus ministrul dezvoltării regionale şi turismului, elena Udrea.

Grădină de 500 mp pentru specialiştii de la sat

Ea a explicat că reglementările legale prevăd ca suprafaţa construită a locuinţei să fie de cel puţin 100-120 mp, casa să aibă 2-3 camere, iar suprafaţa terenului aferent să fie de minimum 500 mp.

„Vor fi locuinţe de serviciu, iar Consiliul Local poate decide să aplice o chirie, care însă nu poate fi mai mare decât valoarea de administrare a locuinţei. Contractul de închiriere va fi încheiat pe durata contractului de muncă, iar locuinţele nu vor putea fi vândute”, a arătat Udrea.

Autorităţile au în vedere construirea a 25.000 de astfel de locuinţe pentru specialiştii din mediul rural.