Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că programul de creditare Prima Casă mai are disponibil un plafon de garanţii de circa 175 mil. lei, care permite acordarea de împrumuturi în valoare totală de 351 mil. lei. Aceşti bani sunt suficienţi pentru achiziţia a circa 2.000 de apartamente, potrivit calculelor Capital.
Ministerul a mai anunţat că pentru garanţiile emise de stat în primul semestru al acestui an, nivelul comisionului perceput de Fondul de Garantare este de 0,45% pe an, în scădere de la 0,49% cât a fost anul trecut. Procentul se aplică soldului garanţiei acordate de Fondul de Garantare în numele şi în contul statului.
„Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care propune un plafon de garantare în valoare de 2,5 miliarde lei pentru anul 2017. Proiectul se află în consultare publică și urmează să fie supus aprobarii Guvernului“, se precizează într-un comunicat al instituţiei.
Anul trecut, statul a suplimentat programul Prima Casă de trei ori. Inițial, pentru 2016, statul a alocat un plafon total de garantare de 1,69 mld. lei (în care erau incluşi şi banii rămaşi din 2015). Prima suplimentare a avut loc în luna mai, când la acest plafon s-au mai adăugat 500 mil. lei. A doua alocare suplimentară a avut loc în octombrie, când s-au mai adăugat 500 mil. lei, iar ultima suplimentare a fost aprobată în decembrie, anul trecut, de data aceata doar cu 250 mil. lei.
În total, statul a consumat anul trecut 2,76 mld. lei cu acest program, care a permis acordarea de credite în valoare de 5,53 mld. lei. Calculat la o valoare medie de 40.000 euro pe locuinţă, anul trecut circa 30.000 de români şi-au cumpărat locuinţă prin Prima Casă.
Din 2009, când a fost lansat programul Prima Casă, au fost acordate aproape 200.000 de credite în valoare totală de circa 7 mld. euro. În cei şapte ani de când funcţionează, numai aproximativ 600 de români au ajuns în incapacitate de plată.