Mai puţin de 2.000 de români şi-au luat credite prin programul „Prima Casă” după peste două luni de la lansarea programului.

Valoarea solicitărilor de garantare aprobată este de 125 de milioane de euro, doar 12,5% din plafonul de un miliard de euro prevăzut pentru programul „Prima Casă”. Comparativ, în cazul ultimei etape a programului Rabla, s-au vândut apoape 10.000 de autovehicule din totalul de circa 28.000 alocate.

Numărul dosarelor aprobate de către Fond până la data de 14 septembrie este de 1.950, alte 656 de dosare fiind în analiză, iar 314 fiind retrimise băncilor pentru completări.

Printre problemele care au dus la respingerea dosarelor de către Fondul de Garanterea Creditelor pentru IMM-uri se află faptul că „acelaşi client solicita un credit la mai multe bănci sau în care documentele depuse ieşeau din termenul de valabiliate”, susţine Vasile Coman, director coordonator în cadrul Fondului.

 

Se propun mici îmbunătăţiri

Fondul de Garantare a convenit cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) o serie de măsuri care ar trebui să ajute la o mai bună funcţionare a programului. Astfel, solicitanţii trebuie să încheie un antecontract pe o perioadă de cel puţin 60 de zile după ce banca confirmă eligibilitatea. De asemenea, s-a convenit ca băncile să transmită solicitarea de garantare la Fond cu cel puţin 10 zile înainte de data de expirare a antecontractului pentru a se evita pierderea avansului depus de clienţi.

Conţinutul dosarelor trimise de bănci la Fondul de Garantare – diferit de la o bancă la alta – a îngreunat şi mai mult comunicarea dintre instituţiile implicate în programul prima casă. ARB va recomanda băncilor „ca ordinea documentelor din dosar să corespundă strict cu ordinea în care sunt enumerate în normă  pentru a optimiza procesul de aprobare”, se precizează în acordul celor două instituţii.