Programul Prima Casă pentru construcţii a avut rezultate foarte slabe, creditele fiind acordate aproape exclusiv pentru locuinţe vechi. Băncile lansează însă oferte noi vara aceasta.

După ce, timp de peste un an, a reuşit să stimuleze prin pro­gramul Prima Casă doar tranzacţii cu apartamente vechi, dar şi pe acestea ­destul de modest, Guvernul îşi pune, deocam­dată, speranţa în singura bancă comercială de stat pentru a creşte şi numărul împrumuturilor acordate pentru construcţii noi. CEC Bank a lansat luna aceasta creditul pentru construire prin programul Prima Casă, în lei sau în euro, destinat persoanelor care vor să construiască locuinţe în regim individual sau prin asociaţii fără personalitate juridică, formate din minimum şapte beneficiari. Până la 1 octombrie 2010, dobânda anuală practicată  este de 9,17% pentru lei, respectiv 4,78% pentru euro. Gradul maxim de îndatorare acceptat este de 70%, în funcţie de perioada de creditare şi de veniturile permanente. CEC acceptă cumularea veniturilor beneficiarului cu cele ale membrilor familiei.

Pentru eşecul de până acum al fi­nan­ţării construcţiilor noi prin Prima Casă, primul-ministru Emil Boc a găsit un vinovat: acordarea greoaie a autorizaţiilor de construcţii. Premierul nu a găsit explicaţii şi în preţurile mari ale locuinţelor nou-construite, dar a solicitat băncilor să fie mai active în acordarea de credite pentru ridicarea de locuinţe de la zero, astfel încât şi primăriile să elibereze mai repede autorizaţiile de construcţie. Potrivit acestuia, 12 bănci au semnat deja convenţii cu Fondul Naţional de Garantare pentru a putea da credit de 70.000 de euro sau 75.000 de euro cu garanţia statului, pentru locuinţe construite de la zero. Printre acestea, BRD, Banca Transilvania, CEC. Boc a estimat că din august se vor acorda mai multe credite pentru construcţia de case de la zero, cu garanţie de stat.

De la începutul programului Prima Casă, 24.614 de solicitanţi au primit garanţii guvernamentale în valoare totală de 1.027 miliarde de euro, pentru achiziţia de locuinţe. Garanţia medie a fost de 41.500 de euro, peste 50,56% din solicitări vizând apartamente cu două camere. De asemenea, cele mai multe apartamente cumpărate în acest sistem au suprafeţe până în 60 mp.

Mai puţine cereri respinse

Băncile consultate de Capital au acordat în primul semestru al acestui an aproximativ jumătate din plafonul aprobat pe anul 2010 pentru programul Prima Casă. Cele mai multe credite au fost acordate de către BCR, mai exact, 5.500 de credite în prima jumătate a anului 2010, acestea însumând 222,5 milioane euro. Reprezentanţii băncii susţin că, din punct de vedere calitativ, numărul dosarelor respinse a scăzut uşor în prezent faţă de primele luni de la lansarea creditului Prima Casă. Millennium Bank a acordat credite prin acest program în valoare de 20 de milioane de euro, până la jumătatea lunii iulie, aprobând peste 70% din cereri, adică aproximativ 500 de dosare. Millennium a solicitat un plafon de 35 milioane euro pe anul 2010.

Programe similare

În primele şase luni ale anului, Banca Românească a aprobat circa 1.300 de dosare, în valoare totală de 50 milioane de euro. Pentru locuinţe vechi s-au aprobat 80% din credite. Despre finanţarea în vederea construcţiei de locuinţe noi, reprezentanţii băncii declară că au semnat convenţia cu Fondul de Garantare în luna iulie şi, în cel mai scurt timp, produsul va fi disponibil în sucursalele instituţiei. Până la finele anului, Banca Românească estimează că va mai acorda finanţări în valoare de 40 de milioane de euro.

OTP Bank a acordat prin acest program credite în valoare totală de 10,5 milioane lei în prima jumătate a anului. Reprezentanţii OTP afirmă că 90%  din dosarele depuse au fost aprobate şi că aproximativ 75% din numărul finanţărilor au fost acordate pentru locuinţe vechi. Targetul băncii până la sfârşitul anului este utilizarea integrală a plafonului care, pentru OTP Bank, este de şapte milioane de euro.

Alte bănci, cum ar fi RBS sau ING Bank, nu au programul clasic Prima Casă funcţional, ci o variantă modificată a acestuia, Noua ta Casă. RBS România are disponibile în acest an 200 milioane euro pentru împrumuturile ipotecare luate prin acest program. Dobânda în primul an este de 6,5%, iar ulterior este Euribor la 12 luni, plus o marjă de 5,5% pe an. Clienţii pot solicita cel mult 750.000 euro, sau echivalentul în lei, pe o perioadă de cel mult 30 de ani. Aceştia nu vor plăti comision în cazul rambursării anticipate a împrumutului.

Sume alocate

Plafonul total de garanţii pentru programul guvernamental Prima Casă pentru anul 2010 se situează la 700 milioane euro. Băncile cu cele mai mari sume alocate sunt: BCR, cu 215,6 mil euro, BRD, cu 161,7 mil euro, urmate de Banca ­Românească, 53,9 mil euro, şi Alpha Bank, 45,8 mil euro. Plafoanele individuale de garantare sunt de 60.000 de euro pentru achiziţia de locuinţe vechi, 70.000 ­pentru locuinţe noi şi 75.000 pentru cei care se asociază pentru construcţia de locuinţe noi.

700 mil. euro este plafonul aprobat de Fondul de Garantare pentru programul Prima Casă 2. Două bănci, BCR şi BRD, deţin sumele majo­ritare

221-54683-capital_24.jpg