Ritmul de aprobare a creditelor accesate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă“, respectiv circa 100 de dosare zilnic, în ultima perioadă, este mult sub aşteptările jucătorilor prezenţi pe piaţa imobiliară locală, iar tranzacţiile prin acest program nu au un impact direct asupra pieţei. Ultimele date furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) pentru Capital.ro arată că până marţi, la circa două luni de la lansarea
Ritmul de aprobare a creditelor accesate prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă“, respectiv circa 100 de dosare zilnic, în ultima perioadă, este mult sub aşteptările jucătorilor prezenţi pe piaţa imobiliară locală, iar tranzacţiile prin acest program nu au un impact direct asupra pieţei.
Ultimele date furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) pentru Capital.ro arată că până marţi, la circa două luni de la lansarea programului, au fost primite 1.300 de dosare de credit, dintre care 200 sunt în curs de analiză. Valoarea totală a acestor credite este de circa 54 mil. euro şi au fost acordate de opt bănci.
„În ultimele trei zile, adică vineri, luni şi marţi media de dosare primite a fost de 110-120/zi. 80% dintre achiziţii se îndreaptă către apartamentele de două şi trei camere. 28% din dosare provin din Bucureşti, iar pentru restul judeţelor ponderea variază între 3 şi 7%, Clujul având cea mai mare pondere. Doar 20% din dosare vizează locuinţe construite după 2008“, a declarat pentru Capital.ro Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM.
Modificările aduse programului au afectat credibilitatea acestuia
Jucătorii din piaţa imobiliară chestionaţi de Capital.ro susţin că locuinţele vândute prin „Prima Casă“ nu fac decât să ajute pe termen scurt o parte din clasa medie a României, însă lista persoanelor eligibile pentru credite începe să scadă simţitor.
„Ritmul de acordare a creditelor putea fi mai susţinut, însă modificările aduse pe parcurs au scăzut din credibilitatea programului. Numai Volksbank a adus 5-6 modificări de la implementare şi acum avem probleme în a convinge oamenii că este un produs viabil“, a menţionat Daniel Tudor, Head of Real Estate Divison în cadrul Volksbank România, banca cu cea mai mare expunere pe sectorul imobiliar.
Prima modificare a programului a adăugat o nouă clauză prin care se puteau acorda credite şi pentru achiziţia unor imobile ipotecate. Ulterior, s-au mai adăugat o serie de documente ce trebuie cuprinse în dosarul de credit.
„O parte din sucursalele noastre au oprit trimiterea dosarelor pentru Prima Casă spre aprobare, deoarece nu au primit nici un feedback din partea fondului de garantare. Singurul impact pe care l-a avut Prima Casă a fost asupra preţurilor, care au crescut uşor în momentul lansării, dar cred că până la sfârşitul anului acestea vor scădea sub nivelul iniţial. Un câştig este creşterea încrederii în piaţa imobiliară“, a adăugat reprezentantul Volksbank.
Dezvoltatorii nu speră la vânzări prin „Prima Casă“
Dintr-un calcul realizat de Capital.ro reiese că valoarea medie unitară a creditelor acordate, până în prezent, prin intermediul acestui program este de circa 41.500 euro, adică mult sub nivelul la care se poate achiziţiona o locuinţă construită în blocurile noi. Din acest motiv, dezvoltatorii nu sunt încrezători cu privire la impactul pe care îl poate avea programul asupra pieţei reale.
„Tranzacţiile realizate prin Prima Casă sunt insignifiante pentru piaţa imobiliară, deoarece se realizează pe o piaţă adiacentă, respectiv segmentul locuinţelor vechi. Companiile de dezvoltare nici nu se pot gândi că vor putea beneficia, în aceste condiţii, de program şi implicit piaţa reală nu va fi afectată în vre-un fel“, a spus George Prelea, preşedintele South Pacific, companie care are în dezvoltare patru proiecte rezidenţiale în Tunari.
Prelea a subliniat faptul că la o cerere calculată la circa 300.000 de locuinţe pentru întreaga ţară, un ritm de vânzare de 100 de apartamente zilnic ar satisface nevoia locativă a românilor abia peste opt ani. Acesta consideră că principala piedică a programului este rigiditatea pe care băncile continuă să o afişeze la acordarea creditelor.
„Prima Casă“ aduce pe piaţă doar tranzacţii „mărunte“
Potrivit estimărilor lui Adrian Nicolescu, managerul departamentului de evaluare din cadrul CB Richard Ellis-Eurisko, până la sfârşitul anului vor începe să scadă semnificativ numărul persoanelor eligibile pentru accesarea unui credit, deoarece şomajul se aşteaptă să crească. Dobânda practicată de bănci ar putea creşte şi ea odată cu EURIBOR-ul.
„Programul este bun pentru piaţa apartamentelor vechi, care este o nişă în piaţa imobiliară. Un dezvoltator care are un ansamblu de 200 de locuinţe nu va putea vinde decât maxim 10%, ponderea garsonierelor în proiect, care se pot înscrie în criteriile programului. Este un volum de tranzacţii mărunte, nesemnificative la volumul mare din piaţă“, a comentat Nicolescu.
El a mai spus că programul statului nu este decât o soluţie pe termen scurt adresată persoanelor presate să îşi achiziţioneze o locuinţă.