În cazul achiziţionării unei locuinţe prin Programul "Prima Casă", reducere a costurilor de creditare va fi între 42-49%, potrivit declaraţiei lui Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor. „Astăzi, dacă vrei să-ţi cumperi o locuinţă de 50.000 de euro, venitul minim necesar în situaţia actuală, pentru un credit pe 25 de ani, ar fi trebuit să ai cam 863 de euro venitul lunar. În situaţia noastră, venitul minim pentru Prima Casă ajunge la 595 euro”, explică ministru
În cazul achiziţionării unei locuinţe prin Programul „Prima Casă”, reducere a costurilor de creditare va fi între 42-49%, potrivit declaraţiei lui Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor.
„Astăzi, dacă vrei să-ţi cumperi o locuinţă de 50.000 de euro, venitul minim necesar în situaţia actuală, pentru un credit pe 25 de ani, ar fi trebuit să ai cam 863 de euro venitul lunar. În situaţia noastră, venitul minim pentru Prima Casă ajunge la 595 euro”, explică ministrul Pogea.
Variantă cu rata de 250 de euro pe lună!
„Dacă ai vrea să-ţi iei de 60.000 de euro, pentru o dobândă de 10%, venitul necesar este de 1.036 de euro, dar în situaţia noastră este de 714 euro. Rata lunară la o locuinţă de 50.000 de euro, dacă se plăteşte avans 5%, va fi 297 euro. Dacă sunt persoane care au posibilitatea de a plăti mai mult avans, de 20%, atunci rata lunară va scădea la 250 de euro”, a spus Pogea.
Dobânzi la jumătate prin „Prima Casă”
Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima Casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau un avans de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.Suma de 3.000 euro reprezintă practic avansul de 5% din suma totală de 60.000 euro garantată de stat.
Dobânda de vineri, 5,28%
„Am pus nişte condiţii maximale băncilor în ceea ce priveşte costul finanţării, şi anume rata dobânzii EURIBOR la 3 luni plus o marjă de maxim 4% pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 2,5% pentru creditele în lei. Dacă astăzi facem o raportare la ce există pe piaţă şi luăm nivelul EURIBOR de vineri, deci pentru creditele în valută, de 1,28 plus marja de maximum 4%, ajungem la o dobândă de 5,28% faţă de 10, 11, 12%, cât este în momnentul de faţă în euro. Aceasta este diferenţa”, a anunţat premierul Emil Boc.
Dobânda EURIBOR (media la împrumuturile interbancare pe piaţa europeană) la creditele pe 3 luni este în prezent de 1,28%, în timp ce ROBOR (dobânda la creditele interbancare pe piaţa internă) la aceeaşi scadenţă se situează în prezent la 10,54% pe an.
Şeful Executivului a prezentat şi exemple, arătând că în cazul unei persoane care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 25 de ani, dobânzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, faţă de 81.000 de euro valoarea dobânzilor de pe piaţă.
„Cu bani de acasă” pentru locuinţele mai scumpe
Întrebat dacă pot fi cumulate două credite, unul garantat de stat şi unul nu, pentru achiziţionarea unei case în valoare de peste 60.000 euro, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a răspuns negativ, arătând că diferenţa trebuie suportată „cu bani de acasă”.
Surse bancare au declarat, de asemenea, că Guvernul va fixa dobânzi şi comisioane maxime practicate de bănci în cadrul programului „Prima Casă”, iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii.
„Noi vrem să încurajăm achiziţia de locuinţe şi oamenii să poată să îşi cumpere locuinţe la nivelul efectiv al salariilor lor, nu la dorinţe. Că aşa, marginal, sunt şi oameni care îşi cumpără locuinţe cu 300.0000, 400.000 de euro, ei nu vor sta în treaba această”, a spus Pogea.
Ipotecă de rangul I asupra locuinţei
Conform deciziei Guvernului, în favoarea statului va fi instituită o ipotecă de rangul I asupra locuinţei, care nu poate fi înstrăinată timp de cinci ani de la data dobândirii. Instituţia bancară va verifica îndeplinirea obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar pe toată durata contractului.
Băncile trebuie să aibă o acoperire teritorială la nivel naţional şi/sau judeţean pentru a participa la acest program care se va adresa tuturor persoanelor care nu deţin în prezent o locuinţă. Lipsa locuinţei va trebuie certificată prin declaraţie pe propria răspundere la notariat.
Contractul de credit nu va conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă a înţelegerii, iar băncile nu trebuie să perceapă comision de rambursare anticipată.
În termen de o săptămână de la publicarea normelor în Monitorul Oficial, băncile trebuie să precizeze dacă doresc să participe la programul „Prima Casă” în condiţiile stabilite de Executiv.
SURSA: Mediafax