Programul prima casă a sprijinit deopotrivă băncile, constructorii și populația. Soldul finanțărilor Prima Casă este de aproximativ 28 mld.lei, peste nivelul soldului împrumuturilor imobiliare în lei, accesate în perioada 2009 – 2013. Programul guvernamental Prima Casă a sprijinit băncile, mărind portofoliile acestora într-un mod semnificativ. Rămânerea în afara legii dării în plată a acestor tipuri de credite va avantaja și pe viitor băncile comerciale de la noi.
Pentru un credit imobiliar de 45.000 euro luat (200.000 de lei) , pe o perioada de 30 de ani, costul total al acestuia va fi de 337.000 lei. Aceste credite au fost acordate în baza indicatorului ROBOR plus 2%. În acestă perioda fiind bănci care oferă împrumuturi cu 1% peste ROBOR. Pentru a pute accesa un credit prima casă este nevoie de un venit de 2000 lei. In cazul solicitării unui credit Prima casă suma care repreintă costul total este redusă cu 30.000 lei.
Cu toate discuțiile legate de blocarea creditării, prin majorarea avansului pentru achiziția unui credit imobliar, in primul trimestru al anuului s-a înregistrat o creștere a numarului de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale de 1,4%, conform Institutului Național de Statistică, constructorii mizând pe menținerea cererii.
Prin implementarea Legii dării în plată, în ciuda predicțiilor băncilor de afectare gravă a sectorului, se pare că, cei ce își doresc o casă au mai mult curaj în accesarea unui credit. Acum sunt protejați de această lege în cazul în care nu-și vor mai permite să acopere creditul.
Legea Dării în plată permite închiderea unui credit ipotecar prin predarea imobilului ipotecat către creditor. Măsura este recomandată de Parlamentul European pentru toate statele membre, iar directiva Uniunii Europene privind creditele ipotecare permite instituirea unei asemenea proceduri. „În cazul în care rămâne datorie de rambursat, în urma procedurii de executare silită, statele membre asigură instituirea de măsuri în vederea facilitării rambursării, cu scopul de a proteja consumatorii“, arată textul directivei.