Documentele pentru prima locuinţă din programul guvernamental „Prima Casă”, de garantare a creditelor pentru achiziţia sau construcţia de unităţi locative, în limita a 60.000 de euro, vor fi semnate azi. Creditul a fost acordat unei tinere familii din Bucureşti de către BRD, iar tranzacţia imobiliară a fost intermediată de firma Premier.

Primul beneficiar al programului este o familie de tineri din Bucureşti, a anunţat, marţi, firma Premier, care intermediază tranzacţia. Cei doi tineri căsătoriţi au găsit un apartament în Şoseaua Colentina care corespundea nevoilor lor şi pe care l-au acontat pentru suma de 54.000 de euro, au confirmat pentru capital.ro oficiali din cadrul firmei Premier. Blocul în care se află apartamentul a fost contruit în 1986.

„Este o tranzacţie absolut obişnuită. Notabil este doar faptul că programul Prima Casă este deja funcţional”, au mai declarat managerii Premier. Aceleaşi surse afirmă că creditul pentru cumpărarea apartamentului a fost oferit de BRD. Transferul de proprietate va avea loc în a doua parte a zilei de miercuri, la biroul unui notar public.

Surse: „Boc ar fi dorit să facă el anunţul”

Programul „Prima casă” ar putea fi operaţional începând de azi, 8 iulie, a confirmat azi premierul Emil Boc, care a dezminţit însă informaţia că va primi la Palatul Victoria primul cuplu care şi-a achiziţionat o casă prin programul guvernamental.

Surse oficiale care au solicitat capital.ro păstrarea anonimatului pun refuzul premierului de a mai găzdui evenimentul semnării celui dintâi contract pentru „Prima Casă” pe seama faptului că anunţul a fost făcut de firma care a intermediat tranzacţia, şi nu de el însuşi. Totuşi, Emil Boc ar putea fi prezent mâine la sediul BRD în care se vor semna documentele.

„Prima Casă”, în cifre

Persoanele care vor să ia credite prin programul „Prima Casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

DETALII:
Citeşte şi Costurile care scumpesc creditele pentru „Prima Casă”.