În 2011, Turcia şi compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi şi opera o centrală nucleară cu patru unităţi, prima centrală nucleară din Turcia, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane. Iniţial, Rosatom a promis că primul reactor va fi gata până în anul 2019.
Cu toate acestea, luni, un oficial din Ministerul turc al Energiei a declarat că centrala nu va intra în funcţiune înainte de 2022, cel mai devreme, având în vedere că debutul lucrărilor de construcţie nu a avut loc .
'Primul reactor poate fi conectat la reţea la cel puţin şapte ani de la debutul lucrărilor, astfel că data 2019-2020 pare imposibilă', a declarat oficialul. 'Acesta este un proiect cheie pentru Turcia. Calendarul lucrărilor trebuie urgentat', a spus, la rândul său, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz.
Unul dintre motivele pentru care lucrările nu au început încă este faptul că emiterea aprobărilor de mediu a fost întârziată după accidentul de la Fukushima din 2011. Akkuyu NGS, compania de proiect înfiinţată de Rosatom, a trebuit să aştepte aproape un an pentru a obţine aprobarea de mediu din partea autorităţilor turce. Aprobarea a fost emisă în luna decembrie a anului trecut, cu ocazia unei vizite în Turcia a preşedintelui rus, Vladimir Putin.
De asemenea, analiştii sunt de părere că proiectul primei centrale nucleare din Turcia suferă şi din cauza problemelor economice cu care se confruntă în prezent Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse de statele occidentale. 'Calendarul lucrărilor pentru centrala de la Akkuyu a fost şi rămâne complet nerealist. În ultimele luni chestiunea a devenit şi mai complicată din cauza deteriorării situaţiei economice a Rusiei', a declarat Aaron Stein, analist la Centrul de reflecţie Royal United Services Institute (RUSI).
Cu toate acestea, vice-preşedintele Rosatom Overseas, Milko Kovachev, susţine că proiectul din Turcia va fi finalizat la timp, dar nu a oferit o dată precisă. 'Programul este clar, datele au fost stabilite. Cred că angajamentul nostru va fi respectat în conformitate cu planul', a precizat Kovachev.
În prezent, Turcia se bazează, în principal, pe combustibili fosili, precum gaze naturale şi petrol, care asigură aproape jumătate din producţia de electricitate şi costă aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an.
Autorităţile de la Ankara vor ca, în decurs de un deceniu, cel puţin cinci procente din consumul de energie electrică să fie asigurat de energia nucleară. Pe lângă centrala de la Akkuyu, Turcia intenţionează să construiască, împreună cu un consorţiu franco-japonez, o a doua centrală nucleară în apropiere de portul Sinop de pe coasta Mării Negre.
De asemenea, în toamna anului trecut, compania americană Westinghouse Electric, parte a grupului japonez Toshiba, a demarat negocierile preliminare cu autorităţile turce cu privire la construcţia celei de-a treia centrale nucleare din Turcia.
AGERPRES