În acest mod, România va avea primul producător de autobuzele electrice, notează economica.net. Compania producătoare BMC Truck&Bus SA a anunțat că, inițial, vor fi produse 200 de unități anual, însă numărul va crește la 500 de unități pe an. Cu toate că partenerul chinez va veni cu soluția electrică pentru autobuz și cu integrarea, autobuzul va fi unul românesc, fabricat în România, lângă București – mai exact, în Ciorogârla.
Mai mult decât atât, România ar putea deveni un exportator important de autobuze electrice având în vedere deciziile luate la nivelul blocului comunitar cu privire la mașinile pe benzină și diesel, în contextul schimbărilor climatice. Așadar, autobuzele electrice românești ar urma să alimenteze atât piața românească, cât și cea europeană. Nu este exclus ca țara noastră să alimenteze și alte zone mai îndepărtate din lume.
“ Viitorul în materie de mobilitate este electric , iar ZTE are experiența producerii a mii de autobuze electrice anual. Este stiut, China este mult avansată în acest domeniu. Prototipul noului autobuz electric produs în România va fi finalizat undeva în martie-aprilie 2022, apoi va merge pentru licențiere la Registrul Auto Român, iar la sfârșitul verii, începutul toamnei anului viitor, va începe producția de linie” , precizeaza Silvia Colacea, Director Executiv al SC BMC Truck & Bus SA, citat de sursa anterior menționată.
Investiție de 25 milioane de euro
Autobuzele electrice vor fi comercializate sub numele de EuroBUS Diamond electric, acesta fiind produs până în 2024. Producătorul spune că autobuzele electrice vor veni în toate lungimile cerute pe piață – 6 metri, 8,5 metri, 12 metri și 18 metri.
În ceea ce privește banii, investiția se ridică, până în prezent, la 25 de milioane de euro. Având în vedere că linia de producție existentă în prezent este pentru autobuze diesel, Silvia Colacea spune că este nevoie de o hală nouă, cât și de utilaje noi, pentru a putea produce autobuzele electrice. Potrivit directorului executiv al BMC Truck&Bus SA este nevoie de aproape 5 milioane de euro pentru hală și utilaje.
De asemenea, Silvia Colacea mai spune că angajările vor începe din primăvara anului viitor și că în prima etapă vor fi angajate 150 de persoane.