Reprezentanții Ministerului Educației au participat la o întrevedere pentru a clarifica o serie de aspecte privitoare la „Prima de carieră didactică” prevăzută de OUG nr. 58/2023. La întâlnire au participat reprezentanți de la Ministerul Investițiilor, ai federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și ai operatorului economic care gestionează măsurile de susținere a activității didactice.
Ce este prima de carieră didactică
Potrivit Ministerului Educației, primele vor veni pe card. După finalizarea distribuirii cardurilor pentru prima didactică, vor fi transmise informații suplimentare privind cardurile pentru carieră profesională.
„Ministerul Educației a realizat demersurile legale, conform competenței, pentru acordarea primei de carieră didactică și a primei de carieră profesională, pentru a fi respectate termenele asumate prin OUG nr. 58/2023 în ceea ce privește livrarea și încărcarea cardurilor în luna octombrie 2023. De asemenea, a răspuns constant tuturor solicitărilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea bunei desfășurări a acestui program de sprijin pentru personalul din învățământ. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a gestionat contractarea serviciilor pentru emiterea tichetelor, iar livrarea acestora a fost realizată de Compania Națională „Poșta Română” S.A”, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat.
Conform OUG nr. 58/2023, personalul din învățământ beneficiază de următoarele prime:
- prima de carieră didactică (1.500 de lei). Aceasta vizează personalul didactic și didactic auxiliar aflat în activitate în anul școlar 2022 – 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat;
- prima de carieră profesională (500 de lei). Aceasta vizează personalul nedidactic aflat în activitate în anul școlar 2022 – 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.
Livrarea, emiterea tichetelor și stabilirea operatorilor economici eligibili privind utilizarea fondurilor din prima de carieră profesională și cea de carieră didactică sunt atribuții care, potrivit OUG nr. 58/2023, implică activitatea unor terțe instituții.
Ministrul Educației a propus mai multe măsuri
În altă ordine de idei, Ministrul Educației a propus recent o măsură care prevede ca fiecare profesor din România trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere. Aceasta vizează meditațiile pe care ei le susțin.
În acest context, Marius Lulea, membru AUR, a acuzat Guvernul de dorința de a ancheta profesorii pentru meditații și de a trimite forțele antifraudă asupra lor.
„Este o nouă rușine pe care cei care guvernează o pregătesc pentru dascăli. Ministrul Educației a propus ca fiecare profesor din România să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la meditațiile pe care aceștia le fac. Vorbim despre o declarație care excede legea intrată în vigoare pe 2 septembrie”, a susținut acesta.
Potrivit lui Lulea, acest demers va deschide drumul către anchetarea profesorilor. Următorul pas, susține el, este „anchetarea cadrelor didactice pentru evaziune fiscală”.