Cine poate primi o primă de pensionare de 100.000 de euro
Primă de pensionare de 100.000 de euro! Mircea Fechet a explicat că, potrivit contractului colectiv de muncă, s-a stabilit ca, la momentul pensionării, angajații să primească echivalentul a 10 salarii brute calculate în cuantum net.
Ministrul Mediului a explicat că există persoane în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva care, la pensionare, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă, discutat legal cu sindicatul, consiliul de administrație și conducerea executivă, au încasat sume de până la 500.000 de lei.
Mircea Fechet a explicat că, în urma unor lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurilor, s-a convenit, prin contractul colectiv de muncă, ca angajații să primească 10 salarii la pensionare. Totuși, a subliniat că ceea ce este cu adevărat surprinzător în acest caz este că, potrivit formulării contractului, cele 10 salarii sunt brute, dar calculate în cuantum net.
„În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Asta se mai întâmplă și în alte regii. Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net.
Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”, a declarat acesta la Digi24.
Când ar putea fi majorate pensiile
În altă ordine de idei, amintim că, începând de la 1 septembrie, pensionarii români ar putea beneficia de o creștere a pensiilor, însă aceasta va fi mai mică de 12%, nivelul exact urmând să fie stabilit în funcție de încasările bugetare. Decizia finală va fi luată după evaluarea evoluției veniturilor la buget, programată pentru mijlocul anului, iar ajustările ar putea fi implementate abia spre sfârșitul anului, în funcție de rezultatele financiare.
Pensiile românilor ar putea crește cu un procent mai mic de 12% începând din septembrie, în funcție de nivelul încasărilor bugetare. Indexarea pensiilor conform ratei inflației, amânată până în prezent, rămâne incertă și va fi decisă în funcție de evoluția veniturilor bugetare.
„Concluzia discuției de la Ministerul de Finanțe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcție de realitățile bugetare. E mult mai corect să le spui oamenilor că probabil nu vom crește niciun venit și să vii să faci o surpriză. Majorarea promisă, posibilă abia spre finalul anului”, a declarat recent președintele PNL, Ilie Bolojan.
Recent, Ministerul de Finanțe a decis să evalueze bugetul la mijlocul anului. În acest context, Ilie Bolojan a declarat că ajustările pensiilor ar putea fi realizate abia spre sfârșitul anului, în timp ce Marcel Ciolacu a menționat că indexarea pensiilor mici și medii va fi luată în considerare la prima rectificare bugetară programată pentru 2025. Mai multe puteți citi aici.