De la declanşarea protestelor de stradă, prima de risc a României, (CDS) s-a majorat cu aproximativ 0,3%.Asta înseamnă că orice împrumut al statului pe piaţa extern devine mai scump.
Potrivit datelor prezentate de Deutsche Bank (DB),CDS-ul României, care se calculează direct la costul creditului guvernamental a crescut de la 1,3%, valoare înregistrată la data de 26 ianuarie, la 1,6% în data de 2 februarie. România a ajuns la un ”spread CDS” de 97 puncte bază sau 0,97%. Asta înseamnă că la 1 miliard de euro împrumutaţi, costurile cresc cu 3 milioane de euro.
Mișcarea nu este specifică tuturor țărilor central și est-europene. Potrivit bancherilor DB, Polonia înregistrează aceeași valoare de a probabilității anuale de default, respectiv 1,2% (CDS Polonia), de la începutul lunii ianuarie, când acest indicator a scăzut de la 1,3%. La fel și Ungaria.
Între timp, agenţia S&P Global Ratings a avertizat, potrivit Bloomberg, că problemele interne riscă să afecteze încrederea investitorilor şi să frâneze creşterea economică. Randamentul eurobondurilor româneşti în euro, cu maturitatea în 2028, a ajuns pe 1 februarie la 2,8%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, în creştere cu 11% faţă de cotaţia de 2,52% din 5 ianuarie, ziua învestirii guvernului Grindeanu, potrivit Economica.net
Guvernul urmează să împrumute anul acesta circa 50 de miliarde de lei de pe piața internă și 3 miliarde de euro de pe piețele externe, a declarat recent Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului.