Ministerul Fondurilor Europene a organizat, astăzi, prima dezbatere publică pe tema investițiilor în reformarea sistemului de sănătate, din a doua rundă de consultări desfășurate în cel mai amplu proces de dialog transparent de până acum.
Derulată sub titlul „Sănătatea, o prioritate în noile Programe 2021-2027”, dezbaterea a abordat investițiile în sistemul de sănătate, propuse prin viitorul Program Operațional Sănătate (2021-2027) și prin Planul Național de Redresare și Reziliență în domeniile prevenției, sănătății mamei și a copilului, oncologiei, bolilor cardiovasculare, paliației și cercetării în domeniul medical.
Prin cele două instrumente, Programul Operațional Sănătate 2021-2027 și Planul Național de Redresare și Reziliență, domeniul sănătății poate atrage investiții de aprox. 6 miliarde de euro.
Sistemul de sănătate beneficiază de o sumă așa mare
În cadrul dezbaterii, domnul ministru Marcel Boloș a subliniat că este pentru prima dată când sistemul de sănătate beneficiază de o alocare atât de importantă.
În context, a afirmat că România trebuie să își crească capacitatea de intervenție și accesul la servicii medicale în domenii precum oncologia și bolile cardiovasculare, și calitatea serviciilor medicale.
Sistemul medical românesc poate fi modernizat prin investiții care susțin dincolo de infrastructura și echipamentele medicale, specializarea resursei umane, digitizarea, prevenția și cercetarea medicală.
Valorificarea oportunităților de modernizare
La rândul său, doamna secretar de stat Liliana Anghel a reiterat deschiderea la dialog a Ministerului Fondurilor Europene atât în privința Programului Operațional Sănătate 2021-2027, cât și a Planului Național de Redresare și Reziliență și a invitat participanții să valorifice oportunitățile de modernizare a sistemului medical, oferite de finanțările europene disponibile începând de anul viitor.
La dezbatere au participat reprezentanți ai următoarelor instituții: Spitalul Universitar de Urgență București, Institutul Național de Sănătate Publică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie, Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia; Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, Institutul Regional de Oncologie din Iași, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Societatea Română de Cardiologie, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Federația Filantropia.