Pe 20 martie va avea loc o eclipsă totală de Soare, prima observabilă în Europa din ultimii 16 ani.
Pe 11 august 1999 a avut loc o eclipsă totală cu punctul maxim în ţara noastră, la Râmnicu Vâlcea. Durata eclipsei din acest an va fi de 2 minute şi 47 de secunde şi punctul total va fi înregistrat în zona de coastă a Insulelor Feroe. Data coincide cu echinocţiul de primavară din emisfera nordică.
O eclipsă solară totală are loc atunci când Luna se interpune între Pământ şi Soare, blocând lumina pentru un privitor dintr-un anumit punct de pe Terra. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de câteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuşi, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decât Luna, rămâne vizibilă. Eclipsele totale sunt vizibile doar pe o fâşie îngustă de pe suprafaţa Pământului. Singurele zone populate de unde va putea fi observată cel mai aproape de punctul maxim sunt Insulele Feroe şi Svalbard. La Londra, Soarele va fi acoperit în proporţie de 84 la sută la ora 8.45 GMT, iar în Glasgow, Anerdeen şi Edinburgh în proporţie de 94%.
În România, eclipsa este observabilă parţial, Soarele urmând să fie acoperit în proporţie de 50-60%. Următoarea eclipsă totală de Soare se va produce în anul 2026, pe 12 august.RADOR