Marine Resources Exploration International (Marexin) este compania care a obţinut anul trecut licenţa de explorare a unui perimetru din Marea Neagră, de unde speră să extragă sapropel. Dacă studiile geologice se vor dovedi satisfăcătoare, se va trece la exploatarea comercială. Compania este controlată de Rompetrol Holding.
Sapropelul este un fel de nămol închis la culoare, care se găseşte la adâncime destul de mică. Sapropelul s-a creat în straturile geologice superficiale, în general în apele lipsite de oxigen, cu salinitate ridicată, prin sedimentarea filoplanctonului în interval de 3-5.000 de ani. Acoperit cu alte straturi geologice, la presiuni şi temperaturi înalte şi după perioade îndelungate de timp, sapropelul devine petrol.
Pentru extragerea sapropelului se utilizează tehnologii asemănătoare cu cea a sondelor de petrol, a mineritului marin, combinate cu dragarea, pentru operarea la adâncimi de până la 2.300 de metri sub nivelul mării. Substanţa poate fi utilizată pentru îngrăşăminte chimice destinate agriculturii sau se poate extrage gaz sintetic, printr-un proces asemănător utilizării biomasei.
Exploatarea nămolului sapropelic
Peter Hamilton, CEO al Marexin, companie care a obţinut anul trecut licenţa de explorare a unui perimetru din Marea Neagră, a declarat că deocamdată proiectul este la stadiul de explorare. Din acest motiv, nu e disponibil momentan un studiu final pentru a putea spune care sunt dimensiunile zăcământului. El susţine doar că „perspectivele sunt bune” şi că de îndată ce va avea rezultatele geologice pe care le doreşte se va trece la exploatarea comercială. Hamilton a mai precizat că este primul proiect de acest gen la nivel mondial.
Marexin are 46 de angajaţi şi este deţinută de o companie cu nume similar din Olanda, controlată la rândul ei de Rompetrol Holding din Elveţia, deţinută de Obie Moore, un apropiat al omului de afaceri Dinu Patriciu. Zvonurile legate de Rompetrol Holding îl indică pe Dinu Patriciu drept adevărat şef al companiei.
Printre angajaţii Marexin, numele cel mai de seamă este cel al lui Dorin Marian. Geolog de profesie, lăudat de Peter Hamilton pentru vastele cunoştinţe în domeniu şi considerat „o achiziţie bună”, Dorin Marian este cunoscut de opinia publică mai mult pentru activitatea sa politico-administrativă. A fost consilier prezidenţial între 1996-2000, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu, iar mai recent a fost şef al Cancelariei premierului Călin Popescu-Tăriceanu. În afară de experţii angajaţi, compania lucrează cu o serie de subcontractori, majoritatea din afara României.
Până acum, Marexin a investit 20 milioane de dolari. Compania explorează acum în perimetrul Delta din largul coastelor româneşti ale Mării Negre. Suprafaţa alocată este de 9.000 de kilometri pătraţi, dintre care 3.800 sunt în zona care a fost în litigiu cu Ucraina. Pe fundul mării, zona acoperă marginea platoului continental, panta continentală şi domeniul abisal.
Perimetrul cu noroc
Peter Hamilton susţine că Marexin se va ocupa numai de exploatarea nămolului sapropelic. Trebuie precizat că în zonă se află o pungă imensă de hidrogen sulfurat, câteva miliarde de metri cubi (800 de milioane de tone). În cazul unui cutremur mare, acest gaz se poate aprinde în contact direct cu aerul. Deocamdată, tehnologia pentru transformarea hidrogenului sulfurat în electricitate nu este încă pe deplin funcţională.
Hamilton a precizat că Marexin vizează numai exploatarea straturilor superficiale, iar dacă se vor găsi şi alte resurse, atunci Agenţia Naţională de Resurse Minerală va fi notificată.