Până la ora actuală, premiul Nobel nu fusese niciodată decernat unei femei.

Cei doi laureaţi ai premiului Nobel de anul acesta sunt americani. Ostrom este profesor la Indiana University,
Bloomington din Statele Unite, iar Oliver E. Williamson predă la University of California.

Elinor Ostrom este născută în 1933, în timp ce Williamson este născut în 1932.

Motivul pentru care cei doi au primit distincţia este cercetarea în domeniul „guvernării în comun”, mai precis, modul în care oamenii şi mediul înconjurător pot genera resurse sustenatbile pe termen lung.

În 1999, Ostrom a fost prima femeie care a primit premiul Johan Skytte Prize în  domeniul Ştiinţelor Politice

Ostrom, cunoscută mai mult ca cercetător în ştiinţele politice, are o carte tradusă şi în limba română, numită „Governing the Commons: The Evolution of Institutions for Collective Action”, tradusă la editura Polirom cu titlul  „Guvernarea bunurilor comune”.

Oliver Williamson este un cercetător în acelaşi domeniu stiinţific, însă a urmărit limitele firmelor. Cea mai recentă lucrare a sa poartă titlul de „The Mechanisms of Governance” („Mecanismele guvernării”, n.r.).

Williamson a arătat că pieţele şi organizaţiile au structuri de guvernare alternative în demersul lor de a rezolva conflictele de interese.

Munca lor arată, practic, modul în care bunurile comune pot fi gestionate de către asociaţiile de consumatori (Ostrom) şi felul în care pot fi tratate conflictele în cadrul companiilor (Williamson).