Bulgaria și-a propus să devină membru deplin al Spațiului Schengen până la finalul acestui an, declarând ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, duminică. Aceasta ar însemna că controalele pentru persoane și bunuri la frontierele terestre ar fi eliminate.

Această declarație a fost făcută în ziua în care Bulgaria și România au aderat cu frontierele aeriene și maritime la spațiul european de liberă circulație, conform Reuters.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, aeroporturile din Bulgaria și România au eliminat controalele pașapoartelor pentru călătorii către și dinspre țările din Spațiul Schengen, cele două state aderând parțial la această zonă. Decizia a fost luată la sfârșitul anului precedent.

Cu toate acestea, Austria s-a opus unei aderări complete (cu inclusiv frontierele terestre), susținând că Bulgaria și România trebuie să întreprindă mai multe măsuri pentru a combate imigrația ilegală.

Ce spun bulgarii de rând despre intrarea în Spațiul Schengen

Un pasager bulgar, Mincio Iurukov, a mărturisit că aceasta este o realizare semnificativă pentru Bulgaria, facilitând călătoriile pentru cetățenii bulgari. El a subliniat, de asemenea, importanța sentimentului de apartenență europeană și confortul adus de călătoriile fără controale la sosire.

„Evident, pentru Bulgaria aceasta este o realizare foarte frumoasă care face lucrurile mai uşoare pentru noi, ca bulgari”, a mărturisit Mincio Iurukov.

”De asemenea, ne simţim europeni, ceea ce este un lucru foarte important. Zborul este mai plăcut, nu mai există controale la sosire”, a adăugat el.

Premierul român, Marcel Ciolacu, a exprimat speranța că în acest an va fi luată o decizie privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a salutat, de asemenea, eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime, evidențiind importanța acestui moment istoric pentru spațiul Schengen și pentru construirea unei Europe mai unite și mai puternice.

Bulgaria și România s-au alăturat unei inițiative polițienești regionale împreună cu Austria, Grecia și Slovacia pentru a contracara fluxul de migranți.

În februarie, Agenția europeană pentru frontiere și paza de coastă (Frontex) a anunțat că va tripla numărul de ofițeri din Bulgaria pentru a ajuta la stoparea trecerilor ilegale a frontierei dinspre Turcia.