Prima întâlnire a Primăriei București cu piața imobiliară după suspendarea P.U.Z.-urilor de sector: Vrem să eficientizăm activitatea PMB

„Trebuie schimbat narativul din spațiul public. Nu dorim disconfort în București și ne asumăm public că nu vom avea șantiere blocate în Capitală. Se impun măsuri de corecție la nivelul Primăriei Municipiului București, pentru că instituția este total ineficientă acum și lucrăm în acest moment la proiecte de digitalizare, proiecte de Parteneriat Public – Privat sau soluții de concesiuni publice. De exemplu, pe terenurile care azi sunt în curs de autorizare dorim să stimulăm parcări supraetajate, prin granturi publice, care ulterior să rămână la dezvoltatori,”, a declarat Stelian Bujduveanu, Viceprimar al Bucureștiului, în cadrul unei mese rotunde organizate de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB cu reprezentanții companiilor imobiliare și reprezentanții Primăriei București.

La eveniment au participat de asemenea Sebastian Buși – Consilier General PMB, Președintele Comisiei pentru Mediul de Afaceri din cadrul PMB și Constantin Hazarian, Președinte, Comisia de Urbanism și Amenajarea teritoriului, PMB.

“Trebuie să urgentăm finalizarea Planului Urbanistic General, pentru că unele reglementări se suprapun, precum străzi care apar peste cladiri existente. Vrem să corectăm aceste probleme pentru a da drumul la predictibilitate pentru mediul de business și a nu mai permite abateri de la legislația de urbanism. Ne vom reîntâlni peste 3 luni și vom prezenta stadiul măsurii”, a mai spus Viceprimarul Bucureștiului în cadrul evenimentului.

Sebastian Buși: Ne dorim stabilitate și predictibilitate

“Ne dorim stabilitate și predictibilitate pentru mediul de afaceri care investește în București, asigurând totodată principii sănătoase pentru dezvoltarea orașului și protejând spațiile verzi din Capitală. Proiectele de dezvoltare din București nu se vor opri și vor funcționa în baza Planului Urbanistic General. În perioada următoare vrem să dezvoltăm un cadru formal și continuu de dialog cu piața imobiliară și societatea civilă, pentru a putea avea consultări publice înainte de deciziile cu asemenea impact ale Primăriei. Așteptăm în acest sens, prin intermediul asociațiilor din domeniu, toate propunerile de eficientizare urbană din partea dezvoltatorilor, care cunosc cel mai bine aspectele legale, de birocrație și comerciale cu care se confruntă zi de zi,” a declarat în cadrul evenimentului Sebastian Buși, Consilier General și Președintele Comisiei pentru Mediul de Afaceri din cadrul PMB.

„Nu trebuie stigmatizată toată piața imobiliară, iar suspendarea temporară a P.U.Z.-urilor Coodonatoare ale Sectoarelor nu îi vizează pe investitorii corecți, care dezvoltă în parametri legali, plătesc taxe și asigură locuri de muncă. Această acțiune constituie un prilej pentru Administrația PMB de a le reanaliza și corecta acolo unde sesizează erori. Acest efort trebuie dublat de o accelerare a realizării unui nou Plan Urbanistic General, care să conducă la o dezvoltare durabilă, strategică, accelerată,  la mai multă predictibilitate și transparență în domeniul imobiliar și la o dezvoltare a infrastructurii la nivelul intregii Capitale,” a declarat Constantin Hazarian, Președinte, Comisia de Urbanism și Amenajarea teritoriului, PMB.

Masa rotunda organizată de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB cu reprezentanții investitorilor imobiliari și reprezentanții Primăriei Municipiului București a avut loc în contextul în care Consiliul General al Primăriei Municipiului București a decis la finalul lunii februarie suspendarea Planurilor Urbanistice din cinci sectoare pentru o durată de 12 luni.

“Ne bucură deschiderea spre dialog a reprezentanților Primăriei București și dorim să transmitem în continuare că, așa cum se întâmplă în marile capitale europene, orice decizie de amploare a Primăriei Generale ar trebui să aibă o componentă de consultare cu mediul de afaceri, care contribuie deja de ani de zile nu doar la schimbarea la față a Bucureștiului, ci și la atractivitatea orașului pentru alt tip de investiții, creșterea turismului ș.a.. Vom iniția în continuare astfel de întâlniri consultative între Municipalitate și mediul de business, pentru a asigura o platformă coerentă și transparentă de dialog”, a declarat Despina Ponomarenco, Președinte BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.

 

“Transparența administratiei locale și predictibilitatea legislativă sunt criterii cheie care ghidează investitorii în procesul decizional. Pentru a atrage investiții sustenabile, avem nevoie de dialog și suport din partea administrației, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene,” a declarat Antoanela Comșa, Președinte AREI – Asociația Investitorilor Imobiliari și General Manager Gran Via Real Estate, un investitor spaniol cu peste 2.000 de proiecte livrate în București.

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este principala platformă de promovare a pieței locale de real – estate, atât pe plan intern cât și pe piețele internaționale. Misiunea principală BREC este îmbunătățirea imaginii pieței imobiliare și dezvoltarea de programe care să contribuie la dezvoltarea potențialului pieței și creșterea volumului de investiții străine în sectorul imobiliar din România.

Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali și internaționali, în economia României, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice și industriale, parcurilor de retail, rezidențial. Conform celei mai recente analize de piață realizate de  BUCHAREST REAL ESTATE CLUB Bucureștiul are în acest moment investiții active de peste 3.5 miliarde EUR în proiecte imobiliare de anvergură.