Prima judecata pentru tratamentul investitorilor

de 354 de milioane de dolari pentru nerespectarea Tratatului Bilateral de Investitii dintre Romania si SUA, tratat ratificat in Romania prin Legea nr. 110/1992. Noble Ventures (NV) acuza autoritatile din Romania ca nu si-au respectat angajamentele asumate in ceea ce priveste protejarea drepturilor investitorilor, potrivit legii. Reprezentantii companiei americane sustin ca actiunile Guvernului au dus la o situatie financiara dificila si i-au facut pe investitori sa piarda controlul asupra combin

de 354 de milioane de dolari pentru nerespectarea Tratatului Bilateral de Investitii dintre Romania si SUA, tratat ratificat in Romania prin Legea nr. 110/1992. Noble Ventures (NV) acuza autoritatile din Romania ca nu si-au respectat angajamentele asumate in ceea ce priveste protejarea drepturilor investitorilor, potrivit legii. Reprezentantii companiei americane sustin ca actiunile Guvernului au dus la o situatie financiara dificila si i-au facut pe investitori sa piarda controlul asupra combinatului. Acuzatiile de incalcare a tratatului si de expropriere formulate de NV vor fi arbitrate de Centrul international pentru dispute legate de investitii (Centre for the Settlement of Investment Disputes – ICSID), care apartine Bancii Mondiale. O audiere finala in acest sens, fara drept de apel, va avea loc in octombrie anul viitor. Decizia va trebui aplicata imediat. In acest conflict cu autoritatile statului roman, Noble Ventures a angajat una dintre cele mai influente firme de lobby din Washington. BKSH & Associates, care a pregatit campaniile prezidentiale pentru o serie de personalitati politice din SUA, cum ar fi: presedintele George W. Bush, precum si pentru Bill Clinton in 1996 si 1992, sau pentru George Bush senior, in 1992 si 1988. In timpul vizitei presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, in SUA, reprezentantii Noble Ventures au fost invitati sa prezinte cazul in Senatul american. Nu este de ignorat nici critica extrem de dura pe care Ambasada SUA in Romania a facut-o la adresa coruptiei la nivel inalt.
Febra alegerilor a lovit investitiileAugust 2000: un an electoral, moment prielnic pentru febra alegerilor, dar nu si pentru dorita stabilitate politica si economica. Abia incheiate alegerile locale, toata pleiada politica si „tehnocrata” era in august 2000 pe jar, in valtoarea alegerilor parlamentare. Abia propulsat la palatul Victoria, primul-ministru Mugur Isarescu incerca sa isi faca in paralel lectiile de candidat la Presedintie. Acesta era cadrul in care Noble Ventures achizitiona Combinatul siderurugic din resita (CSR). Soarta combinatului siderurgic ar fi putut fi alta, daca promisa stabilitate ar fi mai mult decat un simplu cuvant, confortabil pronuntat de toate guvernele. In august 2000, guvernul Isarescu promitea esalonarea datoriilor combinatului resitean in schimbul investitiilor. „Dealul” incheiat cu NV avea sa isi arate insa foarte curand fetele nevazute. „Romania nu si-a respectat obligatiile asumate prin contractul cu investitorul, cum ar fi obligatia de a negocia esalonarea datoriilor catre creditorii bugetari. Aceasta nerespectare a angajamentelor a dus la o criza financiara serioasa pentru CSR, nemaiputand sa isi onoreze platile la scadenta”, indica Appleton & Associates International Lawyers, firma de avocati care reprezinta NV in instanta.Liderul liberal Theodor Stolojan a criticat felul in care o facilitate menita sa atraga investitorii straini a fost manevrata politic, in alte scopuri decat cele dorite initial prin lege: „Problema arieratelor in Romania nu este una economica, ci politica. Darmanesti, RAFO si alte astfel de unitati industriale nu au platit sute de milioane de euro, pe baza prieteniilor cu liderii PSD”, a declarat Stolojan.
Guvernul nu are emotii prea mariTocmai pentru ca au fost atat de mult utilizate politic, la sfarsitul anului 2000, reesalonarile au cazut, oficial, in dizgratie. Nu ca nu ar mai fi fost acordate, insa lista prioritatilor s-a schimbat, o data cu instalarea unui nou partid la putere. Iar ministrii din noul Guvern nu au urmat intocmai linia trasata de Isarescu. Astfel, in ciuda promisiunilor, firma americana Noble Ventures s-a trezit cu combinatul in brate, in alte conditii decat cele negociate. Dupa alegeri, ministrul privatizarii, Ovidiu Mustescu, a devenit un critic fervent al fostului FPS (Fondul Proprietatii de Stat), in locul careia a fost creata o noua institutie. „Noul Guvern roman nu numai ca nu si-a respectat obligatiile din Acordul de Privatizare, dar a incalcat legea internationala cu privire la protectia noului investitor, Noble Ventures, si a CSR. Aceasta a dus la distrugeri materiale, prin furturi, distrugerea bunurilor de catre muncitori, sechestrarea si chiar masuri de forta impotriva managerilor”, indica reprezentantii juridici ai companiei.De aici a inceput un intreg meci de ping-pong, nu doar intre firma americana si autoritatea pentru privatizare, dar deopotriva intre muncitori, sindicate, fosta conducere a combinatului si noii directori veniti din partea Noble Ventures. Acasa, Guvernul nu se sinchiseste prea mult de situatia juridica a CSR si de procesul de la Washington. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a scos din nou combinatul la privatizare, iar in septembrie a.c., grupul rusesc TMK a fost deja prezentat ca favorit principal. „Nu trebuie facuta nici o conexiune intre situatia juridica a CSR si procesul de la Washington”, comenta ministrul Mustescu. TMK vizeaza formarea unui grup metalurgic, prin adugarea combinatului din Resita la cel deja detinut in Slatina, Artrom. Musetescu a explicat ca decizia de la Washington nu va avea nici o incidenta asupra procedurilor de reprivatizare a societatii, mai ales ca este vorba de un proces lung, de mai bine de un an. Din punctul de vedere al Guvernului, lucrurile par ca si rezolvate: fara sa mai astepte divortul, marita din nou combinatul. Partajul pentru prima casnicie nu ii intereseaza prea mult pe deminitari, de vreme ce legea romaneasca nu a facut nici un functionar cu adevarat raspunzator pentru faptele sale. Astfel, daca americanii castiga la Curtea de arbitraj, in loc sa plateasca ministrul sau alti functionari responsabili, cele peste 354 de milioane de dolari vor fi luate tot din taxe, adica tot de la cetateni. Un aranjament convenabil pentru Guvern, care prefera sa marite din nou combinatul, cat mai pe tacute, daca se poate.

· 16 august 2000: Noble Ventures a achizitionat Combinatul Siderurgic Resita (CSR). · Pret: 84 milioane de dolari, care includea: plati cash, garantiile de investitii si asumarea datoriilor. Potrivit documentului de privatizare, Guvernul roman a promis sa reesaloneze datoriile. Fara reesalonare, CSR nu avea cum sa devina o intrerpindere viabila. · Treptat, sindicatele au intervenit. Salariatii au pornit demonstratii si chiar i-au sechestrat si batut pe manageri. Guvernul nu a impiedicat acest tratament. · In prezent: Guvernul Romaniei este chemat sa raspunda la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale, din Washiongton DC, pentru incalcarea Tratatului Bilateral de Investitii (ratificat de Parlamentul Romaniei, Legea nr. 110/1992)· Valoarea despagubirilor cerute: 353,9 milioane de dolari, echivalentul pierderii estimate din Romania.

Firma celebra angajata pentu acest caz
BKSH & Associates lucreaza in favoarea Noble Ventures in cazul deschis la Curtea de Arbitraj impotriva Guvernului Romaniei. BKSH & Associates este una dintre companiile lideri de piata in domeniul consultantei in relatiile cu guvernul SUA. Compania lucreaza cu strategi democrati si republicani veterani in SUA ai campaniilor de imagine, inlusiv ai celor prezidentiale. Spre exemplu, in 2000, campanii pentru alegerile prezidentiale pentru Al Gore si George W. Bush, in 1992 si 1996, campaniile de imagine pentru Bill Clinton, in 1996 campania prezidentiala pentru senatorul Bob Dole, in 1992 si 1988, campaniile pentru presedintele George Bush senior, in 1980 si 1984, campaniile pentru presedintele Ronald Reagan.