Evenimentul a inclus o conferinţă agricolă, în care s-au dezbătut teme de interes public în acest domeniu, precum şi demonstraţii cu aplicare practică în întregul sistem de producţie zootehnică.
„Iniţiativa organizatorilor a fost foarte apreciată nu doar de către fermierii crescători de bovine Angus, dar şi de publicul larg interesat de tematică, prezenţa la licitaţie depăşind 1.000 de persoane”, a declarat la finalul evenimentului, Florina Muntean, din partea organizatorilor.
În deschiderea evenimentului, preşedintele asociaţiei Aberdeen Angus România, Marcel Olteanu, a prezentat istoria organizaţiei pe care o conduce, precum şi procesul de derulare a primei licitaţii de bovine Angus din România.
Fermierii care au participat la licitaţie au achiziţionat câteva exemplare de bovine cu care speră să aducă plus valoare fermei pe care o deţin.
Conform Agerpres, au fost licitate 24 de bovine Angus, reprezentând viţele, juninci şi tauri. Preţurile cele mai mari au atins cifra de 2.350 de euro pentru o viţică, 2.700 de euro pentru o junincă şi 5.650 de euro pentru un taur.
„Toate cele 24 de bovine Angus fără de care au reprezentat obiectul licitaţiei s-au ridicat la aşteptările tuturor celor prezenţi. Preţul cu care au fost licitate animalele descriu cât de valoroase sunt din punct de vedere genetic. Valoarea animalelor din cele 3 categorii, prezentate în cadrul licitaţiei, a fost demonstrată prin preţurile la care s-au adjudecat”, a mai spus Florina Muntean.
Media preţurilor pe fiecare categorie a fost de 2.000 de euro la categoria viţele, 2.380 de euro la categoria juninci şi 3.625 de euro la categoria tauri.
Cele 24 de bovine provin din ferme de Angus din România.
La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii unei ferme din Cluj care produc şi comercializează acest tip de carne. Aceştia au realizat demonstraţii de măcelărie, culinare şi degustări, toate exclusiv din carne de vită Black Angus, în dorinţa de a-i învăţa pe locuitorii din zona Clujului să consume acest tip de produs.
„Carnea de vită Angus are un gust deosebit şi este foarte bogată din punct de vedere nutritiv. În momentul în care este maturată îşi măreşte proprietăţile senzoriale, devine mai fragedă, mai suculentă şi mai aromată. Vitele Angus sunt ţinute exclusiv pe păşuni, fără hormoni de creştere, carnea fiind obţinută doar din ceea ce consumă în mod natural, chiar şi în timpul iernii”, a declarat Cosmin Moldovan, patronul carmangeriei clujene şi al fermei în care cresc, pe lângă alte rase, şi vite Angus.
La standul de demonstraţii culinare au fost prezenţi şi doi elevi de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, care are profil de învăţământ alimentar, în condiţiile în care Cosmin Moldovan este implicat în susţinerea şcolii profesionale şi a învăţământului dual din acest domeniu.
Târgul Agraria, care este în acest moment, la 23 de ani de la prima ediţie, unul dintre cele mai importante evenimente agricole din Transilvania, a început vineri şi va încheia duminică.
Evenimentul are ca scop realizarea unei platforme de comunicare pe care fermierii, producătorii şi comercianţii să o folosească pentru a se cunoaşte şi pentru a încheia contracte, pentru a-şi consolida relaţiile cu clienţii tradiţionali şi pentru a discuta despre tendinţele şi inovaţiile apărute în agricultură, industrie alimentară şi zootehnie, după cum arată site-ul Agraria.