Răsturnare de situație în plin război. În timp ce Ucraina se luptă să supraviețuiască în fața agresiunilor venite din Rusia, conflictele par că s-au mutat între Moscova și Uniunea Europeană.

Totul a început după decizia referitoare la Gazprom. Mai exact, încă de marți seară, Kremlinul a anunţat că Gazprom pune în aplicare decretul prezidenţial privind impunerea plăţiilor în ruble pentru livrările de gaze.

O reacție fulger a venit din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în acest sens, care a spus ferm că Rusia folosește de aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de șantaj pentru Executivul comunitar, având în vedere sancțiunile impuse până acum din pricina războiului cu Ucraina.

”Rusia nu se angajează în șantaj”

Menționăm faptul că gigantul energetic rus Gazprom a oprit și exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, potrivit The Guardian, lucru care a amplificat disputa dintre cele două mari puteri.

Astfel, pentru a oferi un răspuns clar pentru UE, o reacție în acest sens a venit de la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care neagă orice fel de acuzație șantaj adusă la adresa Rusiei. „Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”, a spus el.

Pe de altă parte, oficialul rus a refuzat să spună câte ţări au acceptat până la momentul actual, să treacă la sistemul de plată a livrărilor de gaze naturale în ruble, în conformitate cu un decret emis în luna martie de preşedintele rus Vladimir Putin.

Reacția CE la decizia Gazprom

Menționăm faptul că decretul semnat de Vladimir Putin cu privire la plata gazelor a fost aspru criticat de Executivul comunitar. La scurt timp după anunțul oficial, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Europa.

În același timp, aceasta a mai spus că de decizia Gazprom este una  ”nejustificată şi inacceptabilă”, şi a dat asigurări că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă deja, pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie.

„Anunţul făcut de Gazprom că opreşte unilateral livrarea de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj. Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze”, a spus acesta.

Ursula von der Leyen, revoltată de decizia Gazprom

Totodată, șefa CE a mai adăugat că Europa pregătește și ea un răspuns pentru Rusia având în vedere această decizie ”inacceptabilă” și de asemenea, a făcut un apel la europeni să aibă încredere și să se bazeze pe sprijinul actual, pentru că situația se va redresa.

”Trasăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaţionali cu scopul de a asigura fluxuri alternative. Şi voi continua să colaborez cu liderii europeni şi mondiali pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa.

”Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi în deplină solidaritate cu statele membre afectate, în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a conchis von der Leyen.